Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rätt namn ger rätt besökare och image

Du har kanske hängt på Klubb High Five eller Kontra-Musik. Men har du funderat över vad namnen betyder?
Sydsvenskan har tagit sig bakom klubbfasaderna och fått veta varför nattklubbarna heter som de gör.

Ett bra klubbnamn matchar det som nattklubben erbjuder samtidigt som det motsvarar gästernas önskemål, menar Johan Anselmsson, docent i marknadsföring vid Ekonomihögskolan i Lund.
– Namnet är det första gästerna stöter på och då ska det signalera det du vill stå för, säger han.
Dessutom är det bra att välja ett namn som folk kommer ihåg.
Det är viktigt för en nattklubb att den får dit rätt människor, menar han.
– Många gånger handlar en nattklubbs vara eller icke vara om medbesökarna eller medkonsumenterna. Därför är det oerhört viktigt att de attraherar rätt personer med sitt namn.
Med namnet kan man locka rätt segment, som man pratar om inom marknadsföring. Inom den åldersgrupp som skulle kunna vara intresserad av nattklubbar finns olika intressen. 15- till 17-åringar vill oftast inte gå till samma ställen som 25- till 30-åringar. För en del är musiken viktig medan andra inte bryr sig så mycket om vilken musik de svänger sina lurviga till.
Johan Anselmsson får höra några av klubbnamnen som vi skriver om här på uppslaget.
– Direkt när jag hör dem får jag associationer, vilket poängen med namn är. Jag förstår om det är något för mig eller inte, säger han.
Man förstår till exempel att det spelas reggae på Reggae Scorcher. Och ”schorcher” ger mening för dem som vet vad betyder, det signalerar att det kanske spelas speciellt bra eller noga vald musik. På namnet Systerklubben förstår man att det handlar om tjejers villkor, menar han.
– På Fukt känns det som att där är ös, liv och rörelse. Man ska inte vara rädd för att bli svettig och kanske till och med få en drink på sig.
Har namnet betydelse för framgång?
– Ja, i allra första början har det. Men i slutändan handlar det om vad du lyckas leverera för något.

Debaser

Pop- och rockscenen Debaser, som startade i Stockholm för tio år sedan har fått sitt namn efter låten ”Debaser” efter det amerikanska alternativa rockbandet Pixies.
– Vi tyckte att det var representativt för vad vi vill vara. För tio år sedan när vi satte namnet var Pixies ett band som kanske inte alla kände igen, men merparten av alla våra musiker som vi visste skulle spela på Debaser gjorde det och Pixies var till och med inspirationskälla för många av banden. Genom att sätta namnet Debaser gav vi en hint till de redan invigda vad vi var för någonting, samtidigt som de som inte var invigda inte förstod att de inte var det, säger Anneli Telford, vd på Debaser och en av grundarna.
Varför just den Pixies-låten?
– Det låg väldigt bra i munnen, det är snyggt och lätt. Det har också en cool innebörd för det är slang för ”ångvält”. Direktöversättning är förstörare och förgörare. Det var ganska rockklubbigt.

Klubb Freaks ’N’ Geeks

(Debaser)
Namnet kommer från den amerikanska ungdoms-tv-serien ”Freaks and Geeks”, ”Nollor och nördar” på svenska, som producerades mellan 1999 och 2000.
– Det är en tv-serie som vi gillar. Tanken var att vi skulle vara musiknördiga i vilka namn vi bokar. Geeks anspelar ju på ordet nörd. Det skulle vara en klubb där lite udda saker är tillåtna och musiknörden är väl den tänkta besökaren, säger en av arrangörerna Madeleine Bergquist.
– Det var ett namn som kändes rätt, säger hon.

Klubb Monarki

(Debaser)
Klubben ville först egentligen heta Republik.
– Vi tyckte att Republik var ett bra namn, för man skapar sig sitt eget på något vis, en egen republik, säger Idha Holmlund, arrangör.
Republik var dock redan upptaget. Det fanns en klubb i Norrköping som hette så.
– Så det kunde vi inte heta. Då fick det bli Monarki istället helt enkelt.
– Det syftar inte på den vanliga monarkin utan mer att man skapar sig sitt eget utrymme.

High Five

(Debaser)
De tre personer som startade klubben för fem år sedan tyckte att vad man än kommer på för namn låter det töntigt när man stöter och blöter det.
– Så vi tänkte att vi tar något som sammanfattar det vi vill med klubben och så får det vara så töntigt det vill, för om några år kommer ändå ingen att bry sig, säger Mikael Nordlander.
Klubben som alltid har varit en lönefredagsklubb skulle ha känslan av att vara en förlängning av förfesten och ett ställe där man fortsätter lyssna på bra rockmusik. Energin och känslan på klubben skulle vara densamma som när man vill göra en high five.
– Vi ville starta en klubb som var tillgänglig för alla och som drevs av glädje, en klubb med stor entusiasm och engagemang i det som vi tyckte var roligt, det vill säga rockmusik, och att det skulle genomsyra kvällarna. Ren och skär glädje inför att få lyssna på rockmusik i ett annars rätt technofierat Malmö som det var då. Vi ville få ut den känslan.

Klubb Living

(Inkonst och Moriskan)
– Man relaterar ordet Living på engelska till leva, levandet. När man är på klubb finns det möjligheter, man känner att man har ett liv som man kan dela med andra. Det är en mötesplats där man kan leva ihop tillsammans, vare sig man är från Malmö, Lund, Helsingborg eller Danmark. Det ska vara något som känns gemensamt. Living är ett fint och bra ord och enkelt att komma ihåg, säger Ibbe Ceesay, arrangör.

Systerklubben

(Babel)
Namnet syftar till att belysa att Systerklubben är en klubb som jobbar med att ge kvinnor en plattform på en mansdominerad scen, förklarar arrangören Nicole Briggs.

Tredje Dynastin

(Babel)
– Vi hade först en klubb som hette The Space Between och sen klubb Kristallen, så detta blev den tredje dynastin. Sen är det kul med lite egyptisk känsla. Det är fint med gamla Egypten – estetiskt vackra saker. På Kristallen hade vi dj:ar från Tredje Dynastin som bara var något vi skrev. Ingen visste vad det var för något, säger Mattias Nihlén.

Kristallen

(Arrangeras på flera olika ställen, som Johanneskyrkan och Moderna museet. Det är mer ett kulturarrangemang med livemusik utan dj:ar.)
– Namnet kommer från två saker. Det ena är ett gammalt danspalats i Nybro som heter Kristallen och det andra är en klubb i Stockholm som mina föräldrar brukade gå till som hette Klubb Kamelen. Kristallen är en hopslagning av de två kan man säga. Och vad jag hört om Klubb Kamelen var det en förebild för klubb Kristallen. Dessutom ville vi leka lite med new age-associationer, säger arrangören Kristian Nihlén.

Fukt

(Moriskan)

”Fukt är ett namn som beskriver hur interaktionen mellan musik, människor, tankar och rörelse fungerar inom klubbforumet. Detta genom att binda alla människor vid en av de ting som alla har gemensamt, utandning. Tanken och rörelsen styr vartannat och musiken är deras dirigent, alla tillsammans skapar fukt” förklarar arrangören Behrang Mohammadi.

Reggae Scorcher

(Moriskan)

Scorcher är ett jamaicanskt uttryck för en extraordinärt bra låt. Reggae finns med i namnet för att förtydliga att det är en tredjedel reggae från 1968 och 1969 som spelas. Resten är rocksteady och ska, förklarar Tomas Lundberg på skivsamlarkollektivet och klubben Reggae Scorcher.

”Andedräkt”

(Smålands nation)

Arrangörerna fascinerades av ordet eftersom det kan betyda olika saker. När man bryter ner det ser man något ganska vackert och mystiskt, menar en av arrangörerna Markus Mannberg. Sanskritordet ”atma” kan exempelvis både betyda ”själ” och ”andedräkt”. Klubbnamnet syftar på att man bär med sig sin ande och låter den smita ut emellanåt. Arrangörerna valde namnet för att de vill uppmuntra folk att känna sig fria, klä sig i sina andedräkter och lämna den grå tristessen bakom sig.

Klubb Riff

(Mejeriet, riktar sig till personer i 40- till 60-årsåldern)

– Namnet kom ganska spontant. Klubb Riff har två betydelser. Det fanns ett tuggummi som hette Riff som var jättepopulärt när jag var ung på 60-talet. Det var ett grönt, ganska slibbigt tuggummi som var salt och hade lite lakritssmak. Sen är riff också en musikterm. Därför tyckte vi det var en rolig kombination. Underslogan till klubbnamnet är ”för dig som minns hur de smakade”, säger Pål Eriksson, en av arrangörerna.

214 22

(Inkonst)

– Klubben är fokuserad på engelsk klubbmusik och det finns en stark tradition inom den scenen att namnge sina skivbolag eller klubbar efter postnumret där man bor och då tänkte vi att då gör vi samma sak. Med 214 22 får man samtidigt in en fin lokalförankring i det hela. Det är ju postnumret för Möllan, säger Ulf Eriksson, konstnärlig ledare och producent för musik och klubb på Inkonst.

Kontra-Musik

(Inkonst, elektronisk musik)

– Kontra-Musik startade i januari 2003 och då var Malmös klubbklimat mycket annorlunda från vad det är idag. Det fanns ingen techno på de etablerade ställena, utan det var mycket hiphop och reggae och annat. Då var namnet helt enkelt en kommentar på att det rådande musikklimatet i staden och att detta var någonting annat, någon slags motaktion. Därför blev det Kontra-Musik, säger Ulf Eriksson på Kontra-Musik.

City To City

(Babel)

Heter så för att klubben åker runt ”City To City”, till städer som Malmö, Barcelona och Bangkok, där den arrangeras, förklarar arrangören Jimi Disko.

Save A Lollipop

(Babel)

Det finns inte riktigt någon anledning till att klubben heter som den gör. Arrangörerna ville bara ta något helt ur kontext och koppla samman det med något från nattklubbsbranschen. Det är en liten ordlek. Arrangörerna brukar kalla den ”Klubb Klubba”, förklarar arrangören Pierre Zalas.

Sunset

(Östgöta Nation)

Namnet kommer från det sommarkafé med matservering, bar och musik på lördagar som Östgöta nation startade 1984 för att låta Studentlund ”leva” även under sommaren. Namnet förde tankarna till sena sommarnätter. När nationen skulle starta ett nytt lördagskoncept bestämde arrangörerna sig för att behålla namnet Sunset även på hösten, fast utan kafé och med trerätters middag och dans.

Gå till toppen