Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Komik och tragik i ”Allt faller”

Killinggängets Henrik Schyffert och Johan Rheborg slog sig ihop med Jonas Gardell. Resultatet är ”Allt faller”, en mörk komediserie om döden och hur man som komiker åldras med värdighet.

Komikern Johan Rheborg har skaffat sig ett diamantörhänge – ett tecken på någon sorts kris. Och han är så desperat när han skriver manus till ”Parlamentet” att han stjäl ett skämt från en amerikansk snubbe på Youtube. Mitt i allt dör hans pappa.
I en annan del av landet sitter den lika uppburne som neurotiske komikern Jonas Gardell i en hotellsvit och runkar till bögporr. Snart ska de båda humorpersonerna ofrivilligt ingå i ett samarbete.
”Allt faller” är en dramakomedi om nöjeslivet i Stockholm, om hur det är att åldras som komiker och om döden som kryper allt närmre inpå.
Johan Rheborg och Henrik Schyffert, den rutinerade duon från Killinggänget, frågade Jonas Gardell om han inte ville vara med och skriva serien där Rheborg och Gardell spelar sig själva, fast i betydligt mer tillspetsade och uppskruvade versioner. Schyffert har regisserat serien.
Idén att förlägga en tv-produktion kring det egna gebitet har länge snurrat i Rheborgs huvud.
– Jag har länge velat göra något om komiker i Stockholm, om min egen värld. Jag och Jonas är faktiskt uppvuxna i samma område och har gått i samma skola, även om våra vägar aldrig har korsats. Det kändes kul att göra något ihop.
– Vi hade också en del beröringspunkter i våra mödrars sjukdomar, säger han och berättar om en kämpig tid i sitt liv.
– Min mor hade Alzheimers och min far hade cancer. Under flera år skulle jag ha det så och samtidigt göra mitt jobb, som går ut på att vara rolig. Det där satte djupa spår i mig. Jag var helt enkelt tvungen att göra den här serien.
Döden är ett centralt tema i ”Allt faller”. I en scen sitter Rheborg vid sin fars döda kropp och försöker hantera telefonens plingande, allt ifrån skämtsamma sms till Facebook-inbjudningar, samtidigt som han ska ta farväl av fadern.
– Det är ju så: Samtidigt som man står inför värsta katastrofen bara rullar livet på, och det är skoningslöst. När man började vara komiker var allt roligt, sen blev livet hårdare och hårdare. Ens prövning som komiker är att man utsätts för grejer. Men det är också det som gör humorn bra, den ska ligga vägg i vägg med tragedin.
Det är svårt att åldras som komiker?
– Det är inte så många som gör det, med värdighet. Bill Cosby har lyckats, det måste man säga, han fyller fortfarande arenor. Och Woody Allen. Men så finns Eddie Murphy, som bara tog slut. Jag tror det handlar om att man inte orkar.
Komik är en ung mans språk, menar Rheborg, och syftar till att det är lätt att vara underdog och ”komma in från sidan och hacka”. Men att det är svårare att vara rebell när man väl blivit etablerad.
– Man får acceptera att man blir folklig, samtidigt som man någonstans får behålla sina ideal.
Rheborgs eget ideal är att vid sidan av succéer som ”Solsidan”, vars tredje säsong just har gått på TV4, göra saker han inte riktigt är bekväm med. ”Allt faller” passar in i den utmanande kategorin. Han tycker själv att det är svårt att artbestämma serien.
– Idag är det som produceras så genretydligt. Är det komedi så är det skratt, är det drama är det drama. Det här är ett drama om människor som jobbar med roliga saker. Den ligger och glider där mellan drama och komedi.
Vad tillförde Jonas Gardell till ditt och Schyfferts invanda sätt att jobba?
– Han har en stark konstnärlig kraft. Det märktes att han är ovan vid att jobba i grupp, där är jag och Henrik mer synkade. Men Gardell är jävligt begåvad, en kraft. Det var roligt att han var med, han har aldrig tidigare gjort en roll i en serie på det här viset.
Rollen som den excentriska agenten Tussan görs av Marie Göranzon, och Rheborgs assistent Maiken spelas av Shima Niavarani.
– Shima provfilmade och kom in och blåste oss av banan. Det var klart efter några minuter. Hon gjorde inte alls som det stod i manus. Det var en fröjd att spela med henne, ”instant love”.
”Allt faller” börjar på TV4 den 10 januari.
Gå till toppen