Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rasande ”Obelix” älskar president Putins Ryssland

Veckans största nyhet i det i övrigt helgslöa Ryssland var att den franske skådespelaren Gérard Depardieu blivit ryss. Alla ryska journalister som hunnit avsluta nyårsfirandet, men ännu inte inlett firandet av den ortodxoda julen, som infaller på måndag, försökte komma i kontakt med Depardieu för att få reda på om han verkligen ansökt om ryskt pass, och var i Ryssland han tänkte bosätta sig.
Depardieu – på senare tid uppmärksammad för sin filmroll som den tjocke seriehjälten Obelix – skickade till slut ut ett brev adresserat till ryska journalister, där han öser beröm över Vladimir Putin och den ryska demokratin samt lovar att lära sig ryska. Delar av brevet lästes upp i ett fem minuter långt inslag i huvudnyhetssändningen om dagens hjälte i rysk stats-tv.
”Jag älskar er kultur, ert sätt att tänka. På sin tid var min pappa kommunist och lyssnade på Moskvaradion!”
Depardieu skriver att han är glad över att hans ansökan om medborgarskap beviljats och att han kan komma att bosätta sig på ryska landsbygden, där han känner till ”sagolika ställen”. Allt detta har han redan berättat för den franska presidenten, François Hollande, tillägger Depardieu:
”Han vet att jag tycker väldigt mycket om er president Vladimir Putin, och att detta är ömsesidigt. Och jag sade till honom att Ryssland är ett land med stor demokrati, inte ett land där premiärministern skulle kunna kalla en medborgare för en ynklig människa.”
I slutet av förra året köpte Depardieu ett hus i Belgien för att slippa franska skatter. När den franske premiärministern Jean-Marc Ayrault använde det ödesdigra ordet ”ynkligt” om beslutet blev Depardieu rasande – och meddelade att han skulle avsäga sig sitt franska medborgarskap.
Att Depardieu i stället önskar att bli ryss är en stor propagandaseger för Vladimir Putin, som gärna vill ge Väst en knäpp på näsan. Det är därför den store fransmannen får gå förbi den långa kön, medan tusentals före detta sovjetmedborgare som vill få ett ryskt pass fastnar i den byråkratiska labyrinten och krävs på intyg på att de behärskar ryska till fulländning.
Och Depardieu är inte längre den ende kändisen som hotar att överge Frankrike för Ryssland. I går meddelade Brigitte Bardot att också hon tänker söka ryskt medborgarskap – om franska myndigheter inte stoppar planerna på att avliva två sjuka elefanter i en djurpark i Lyon.
Gå till toppen