Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Samling kring lägerskärmarna

Medan lan-partyt Spektrum 5.0 med 200 besökare pågår i Arenan i Lund träffas ett femtiotal tv-spelare i Malmö för att gå tre decennier tillbaka i tiden.

I ett rum i ABF:s lokaler på Spånehusgatan är det turneringsdags. Tre personer sitter och spelar Naruto Gekitou Ninja Taisen 4, ett slagsmålsspel baserat på mangaserien Naturo. Ett gäng personer tittar på och ger tips. Efter ett tag åker Sara Schrödl från Lund ur turneringen, men hon verkar inte vara ledsen för det.
– Det är mest roligt. Jag visste att jag inte var bra på det. De som spelar mycket brukar vinna, men det är ändå kul att vara med i turneringen, säger hon.
Turneringen är en av programpunkterna under den sex dagar långa spelträffen Level up 2013 som arrangeras av föreningen Terebi Ge-mu. Ett femtiotal personer både från Malmö och andra delar av landet träffas för att spela och umgås. Ungefär hälften sover över.
– Vi finns för att visa att det är socialt att spela. Det är lite annorlunda än pc-spelare som har sina lan-grejer. Denna förening bildades 2003 för att vi tyckte att konsolspelare inte har någonstans att vara. Vi tyckte att även de som tycker om tv-spel borde ha en plats och ett forum att kunna umgås på, säger Alexander Cederholm, projektledare för träffen.
I ett temarum kan man återuppleva gamla tv-spelstider, från 80-talet till 00-talet. Dagens tema är 90-talet och mer eller mindre kända spelkonsoler från den tiden står utplacerade. Här finns också spel och speltidningar.
– Flera av dem har jag aldrig tidigare sett på riktigt, säger Michael Leth från Landskrona och pekar på bordet med bärbara spelkonsoler.
Under hela träffen hålls en lagtävling där man får poäng om man klarar olika uppgifter, som att hitta tre engelskutvecklade spel eller att framföra en scen ur ett specifikt spel på scen under kvällsmötet.
Nicklas Brandin från Lund som är funktionärsansvarig på träffen har varit på många spelträffar.
– Många av de här personerna träffar jag bara 2–3 gånger om året. Vi har roligt tillsammans. Det är det som får en att komma hit. Spelen kommer egentligen i andra hand. Det är bara ett medium som vi interagerar genom.
Gå till toppen