Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tusenlappar att spara på att flytta pengarna

Nobba fonden med hög avgift och tjäna tusenlappar.
Men hundratusentals pensionssparare är för lata eller ointresserade.

Omkring 1,4 miljoner tjänstemän kan flytta sitt tjänstepensionskapital och få ner fondavgifterna. Men bara runt 170 000 har gjort det. Enligt tjänstepensionsföretaget Collectum beräknas totalt 4,7 miljarder kronor försvinna i ”onödigt” dyra pensionsavgifter under en tioårsperiod.
– Allt över en procent i avgift är onödigt högt, snittet ligger på 0,54 procent för de upphandlade fonderna inom ITP, säger Jenny Jeppsson, informationschef på Collectum.
En procentenhet lägre avgift kan lyfta den framtida pensionen med upp till 25 procent, enligt Jeppsson.
Många tycker det är krångligt med pensioner och struntar i avgifterna. På bolånet kan svenskarna mäta hundradels procentenheter hit och dit.
– Men på pensionen märks det först den dagen man går i pension, om ens då eftersom man inte har någon koll, säger Jeppsson.
Det finns inget samband mellan hög avgift och hög avkastning, det vill säga dyrt behöver inte vara bra.

Länk för pensioner

Collectum fungerar som en länk mellan tjänstemän som har tjänstepensionen ITP, arbetsgivarna som betalar pensionspremierna och försäkringsbolagen som förvaltar pensionerna. För LO-anslutna fungerar företaget Fora som motsvarande pensionslänk.
Gå till toppen