Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

C-revolten leds från Svalöv

Upproret mot Centerns nya idéprogram leds från skånska Svalöv. Lennart Pettersson håller i trådarna när centerpartister gör revolt mot månggifte och fri invandring.

Centerledaren Annie Lööf förbereder sig just nu för sin hittills hårdaste match som partiordförande. Vid partistämman i mars ska drygt 500 ombud fatta beslut om ett nytt partiprogram – eller idéprogram som det heter i centerrörelsen.
Partiets gräsrötter ogillar det idéprogram som lagts fram av en särskild programgrupp. En intensiv kampanj pågår mot de mest omstridda förslagen.
Kampanjen intensifierades under mellandagarna när Sydsvenskan rapporterade att Skånedistriktet förbereder motåtgärder. Då ville andra centerdistrikt omedelbart ansluta sig till skåningarnas uppror.
– Det har hänt mycket sedan dess. Vi är inne i en förändringsprocess. Vi får snart två tillfällen att lägga fram våra synpunkter, säger Lennart Pettersson, ordförande för Centerns Skånedistrikt.
Lennart Pettersson är före detta riksdagsman och väl förtrogen med partiets beslutsvägar. De senaste dagarna har telefonen gått varm i villan hemma i Svalöv. Nu på fredag samlar han femtio skånska partivänner till möte på distriktsexpeditionen i Hässleholm.
– Då ska partiets skånska kommunföreträdare gå igenom hela idéprogrammet. Vi ska bestämma vad vi ska reagera på. Jag tycker att vi ska lägga fram ett detaljerat ändringsförslag.
Lennart Pettersson har starkt stöd för att slopa kraven på månggifte, plattare skatt och slopad arvsrätt. Men det finns skånska partivänner som helhjärtat tror på programgruppens förslag. Förre jordbruksministern och EU-kommissionären Karl Erik Olsson satt själv med i programgruppen.
– Jag är trots allt en gammal radikal centerpartist. Jag köper det här som idé. Det är bra att ta ut svängarna när man skriver program, säger Olsson, som tycker att en hel del av kritiken gäller förslag som inte finns med i det nya partiprogrammet.
– Programförslaget talar om fri invandring i ett längre perspektiv, inte om fri flyktinginvandring. Inte heller månggifte ingår. Det står bara att man ska få gifta sig med hur många man vill, säger Karl Erik Olsson.
Lennart Pettersson medger att Olsson har "delvis rätt". Ordet månggifte nämns inte.
– Men skrivningen tolkas som att Centern vill tillåta månggifte. Då måste vi fundera på om skrivningen är så lyckad, säger han.
Enligt de skånska kritikerna måste partiprogrammet bli tydligare även kring fri invandring. Det måste framgå att det är en vision på sikt och att Sverige i dagsläget inte kan ge upp en reglerad invandring.
– Vi ska se till att fånga det som är bra i programförslaget. Tre fjärdedelar av textmassan kan förbli oförändrad. Men det som är mindre bra bör bli föremål för strykningar, tillägg och förtydliganden, säger Lennart Pettersson.
Så snart skåningarnas möte på fredag är slut tänker Pettersson mejla andra centerdistrikt. Också partivännerna i Blekinge, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Östergötland vill ändra i programförslaget. När andra distrikt gjort klart om de som står bakom det skånska upproret skickar Pettersson mejl också till partiledningen.
– Annie Lööf har ännu inte bundit sig vid de här förslagen. Vi vill ge henne och hela partistyrelsen en chans att beakta våra synpunkter när de tar ställning till programförslaget i mitten av februari.
– Än så länge är Annie helt fri att agera. Men tar hon och partistyrelsen inte hänsyn till våra ändringsförslag måste vi lägga fram dem på extrastämman i mars.
Det låter hotfullt. Är du Centerpartiets egen Nils Dacke?
– Nej. Icke alls. I så fall hade jag obstruerat med motförslag. Det är mer konstruktivt med ändringsförslag.
Gå till toppen