Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Varg snart bofast i Skåne

Minst tre vargar har i vinter synts i Skåne, men det lär finnas fler.

Bild: Foto: JONAS EKSTRÖMER
Aldrig tidigare har länsstyrelsen fått in så många vargobservationer som under 2012. Och observationerna fortsätter nu under januari. Skåne är inne i en vargavinter utan tidigare motstycke.
I torsdags siktades en varg utanför Skurup, natten till i söndags revs ett får i Genarp, nästa dag traskade en varg omkring i södra delarna av Helsingborg.
– Det är jättesvårt att säga hur många vargar de här observationerna rör sig om, men det är inte samma varg på samtliga platser, säger Bertil Nilsson.
Det faktum att en mätt varg sällan förflyttar sig flera mil under ett dygn talar för att flera vargar befinner sig i Skåne. Den varg som fick sig ett nattligt skrovmål i Genarp kan knappast ha strukit omkring i Råå dagen därpå.
Enligt Bertil Nilsson har minst tre vargar rört sig i Skåne i vinter:
Den så kallade Söderslättsvargen tycks ha blivit observerad i Skanör, Smyge, Skegrie, Stora Beddinge och Skateholm. Den kan också ha legat bakom fårrivningen i Genarp. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ska genom DNA-analys av vargspillning från Stora Beddinge försöka bestämma kön och ursprung.
Tjörnarpsvargen var en hanvarg som dog när den blev påkörd av ett pågatåg i mellandagarna. Den tros ha observerats dagarna innan i trakterna av Perstorp och Tyringe. Med hjälp av DNA ska SVA försöka fastställa om den var finsk, norsk eller värmländsk.
Den nu aktuella Helsingborgsvargen kan ha kommit till Skåne från Halland. Det kan vara samma varg som i november dödade 13 tackor och lamm i halländska Knäred.
Dessutom kan den så kallade Lönsbodavargen vara en fjärde skånsk varg. Den rev natten till lilla julafton tre fårtackor utanför Lönsboda. Det kan inte vara samma varg som i Skegrie. Men det kan vara samma djur som strax före jul observerades i småländska Urshult och blekingska Olofström.
– Vi får rapporter om varg nästan varje dag. De flesta på telefon, en del också via mejl, säger Bertil Nilsson.
– Många observationer är osäkra och kan gälla hundar. Vi efterlyser dokumentation med fotografier av djuret och dess spår och gärna prover på dess spillning.
Att vargobservationerna ökar har en enkel förklaring: vargarna blir fler. De vargar som söker sig till Skåne har en naturlig hemvist i kända vargrevir i Värmland, Dalsland eller norska Östfold.
Vargar har nyligen strukit omkring på gatorna i centrala Falkenberg, på spårvagnsspåren vid Kortedala torg i Göteborg, helt nära bostadsområden i Angered och på Hisingen och simmat över Nissan strax utanför Halmstad.
Vargen är sedan flera år bofast i Mellansverige, men väntas snart ha etablerade revir också i Skåne, Blekinge, Småland och Halland. Enligt Bertil Nilsson lär det i vår komma nya fjolårsungar till Sydsverige som vandrat ut från sina revir i Mellansverige.
– Skåne lär framöver få besök av varg flera gånger per år. Det är en naturlig följd av att vargarna blir fler och att de inte är välkomna i renbetesområdena i norr. Det skapar ett stort tryck söderut. Därför hamnar de till slut längst ner i södra Sverige.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen