Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: "De små utsläppens tyranni"

Sanningen är att globalt sett finns det inga stora utsläpp, bara ett de små utsläppens tyranni som tillsammans skapar ett stort klimatproblem.
Det skriver Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

Under det senaste halvåret har jag varit mer på öppna förskolan, än i riksdagen. Det är en förmån att få leva i ett så modernt land att det är möjligt också för mig att vara med när min dotter lär sig gå, får allt större ordförråd och börjar säga emot.
När jag nu går tillbaka till ett heltidsuppdrag i politiken gör jag det med blandade känslor. En av de mest framträdande är frustration. Den har växt fram ur samtal på öppna förskolan med föräldrar som gör sitt bästa för att deras barn ska kunna växa upp i ett bra samhälle.
Föräldrarna källsorterar, åker kollektivt och köper ekologiskt fast deras föräldrapenning knappt räcker till det sistnämnda.
Men när de kommer hem, slår på nyheterna hör de Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt (M) säga att klimatansvar, det får någon annan ta.
Gång efter annan upprepar alliansen att det inte spelar någon större roll vad vi som bor i Sverige gör. Sverige är ju så litet. Men tänk om alla säger så. Vad förändras då?
Det är sant att de tre största klimatbovarna i världen är Kina, USA och EU.
EU består av 27 länder varav 6 är stora och 21 är mindre, som Sverige. Ska idén att små länder inget behöver göra bli till internationell politik kan Sverige upphöra med sitt klimatarbete, men också Finland, Belgien, Irland, Österrike och en rad andra länder. Sammanlagt bor bortåt 140 miljoner människor inom EU i länder som enligt ett sådant synsätt inte behöver göra något för klimatet.
Detsamma gäller en rad länder utanför EU. Sydkorea, Taiwan, Sydafrika, och Nya Zeeland, alla kan svära sig fria från ansvar. Även de stora länderna inom EU är globalt sett ganska små. Europas industriella motor Tyskland står inte ens för tre procent av utsläppen, Polen för en procent.
Tänker man att små utsläpp inte har någon betydelse finns det i princip bara de som Kina och USA står för kvar. Men Kinas utsläpp är till stora delar också våra utsläpp. Hälften av den kinesiska ekonomin utgörs av export. Det betyder att utsläpp som uppkommer när varor tillverkas där, konsumeras här.
I USA har åtta av tio delstater färre invånare än Sverige. De som har högst utsläpp per invånare, Wyoming och North Dakota, har inte ens en miljon invånare var. Deras utsläpp blir totalt sett därför ganska små.
Av de 20 amerikanska delstaterna med högst utsläpp per invånare är bara två större än Sverige. Varför skulle de bry sig om vi andra låter bli?
Sanningen är att globalt sett finns det inga stora utsläpp, bara ett de små utsläppens tyranni som tillsammans skapar ett stort klimatproblem. Vi lever alla i just den värld som måste minska sina utsläpp. Det gäller i Lissabon likväl som i Los Angeles och i Lund.
Vi som är den rikaste miljarden av världens invånare kan antingen sitta och peka finger åt varandra medan vi gör inget alls eller så kan vi börja ta ansvar. Och gör vi det upptäcker vi snart det som mina vänner på öppna förskolan upptäckt. Eller det som blivit uppenbart i ett Tyskland där nu fler människor arbetar med att producera förnybar energi än med att tillverka bilar.
Att vara med och ställa om samhället för en ny tid är ingen börda. Det är en möjlighet.
Gustav Fridolin
Gustav Fridolin är språkrör för Miljöpartiet och riksdagsledamot för Göinge, Österlen och Bjäre. Han är också folkhögskolelärare.
Gå till toppen