Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Inpå livet

Fick allt gjort utan stress

”Tiden går fortare nuförtiden, tycker jag. De sista tjugo trettio åren har folk blivit alldeles för oroliga, stressade. Folk glömmer saker, det fick man inte lov att göra förr. Det har på något sätt blivit för brått hela tiden.
Olga Nordströms far blev 101 år. Ändå hade han ett tungt jobb som dikesgrävare. ”Jag tror att det beror på att han alltid tog det lugnt”, säger hon.Bild: Hussein El-Alawi
Själv jäktar jag aldrig, men dagarna går fort ändå. Jag har min egen lägenhet, men huset är ett vårdboende och maten äter jag i matsalen med de andra. Och det är ju jämt mat. Det är de enda tider jag måste passa, och jag har ju ett armbandsur. Tiden mellan måltiderna brukar jag vara här hemma och plocka i ordning. Damma lite och flytta runt på mina saker. Jag har haft en stroke och efter den kunde jag inte gå. Men jag har tränat upp benen och nu är det viktigt att jag rör på mig. Så jag går runt mycket mellan rummen, vattnar blommor och så.
Ofta minns jag saker från förr, som när jag var liten och brukade sitta på trappan och titta på stjärnhimlen. På den tiden fick saker ta tid, man kunde inte få allt på en gång. När jag var tolv och ville åka på en bussutflykt till Skäralid sa mor att vi inte hade råd. Då frågade jag en bonde om han behövde hjälp med bärplockning. I flera dagar plockade jag hundratals liter krusbär. Sedan kunde jag åka.
1980 pensionerades jag från mitt jobb som städare. Som pensionär började jag på olika kurser och studiecirklar. Jag har alltid hållit mig sysselsatt. Därför tyckte jag inte att det blev så stor skillnad jämfört med när jag jobbade. Längre tillbaka arbetade jag hemma hos olika familjer. De jag jobbade hos sa alltid att det inte märktes när jag utförde mina sysslor. Ändå fick jag allting gjort. Det är för att jag aldrig jäktat utan gjort saker noggrant, i lugn takt.
Min man gick bort för snart tjugo år sedan och min dotter nu precis, hon fick cancer. Men sorgen har inte påverkat hur jag ser på tiden i sig, jag har ju alltid ordnat så att jag har saker att göra. Jag tar dagen som den kommer. Att jag själv ska dö en dag tänker jag inte på. Det har jag aldrig gjort. Alla ska vi ju den vägen vandra förr eller senare, det är inget att vara rädd för.”
Olga Nordströms far blev 101 år. Ändå hade han ett tungt jobb som dikesgrävare. ”Jag tror att det beror på att han alltid tog det lugnt”, säger hon.

Olga Nordström

Ålder: 95 år.
Bor: Tvåa i Malmö. Lägenheten är en del av ett vårdboende.
Familj: Flera barnbarn och barnbarnsbarn.
Gör: Pensionär, jobbade tidigare som lokalvårdare.
Gå till toppen