Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

MFF:s Albornoz åtalad för sexbrott

MFF-spelaren och U-21-landslagsmannen Miiko Albornoz åtalas i dag för sexuellt utnyttjande av barn. Albornoz medger att han haft sex med en 14-årig flicka när han själv var 21 år. 

Brottet ska ha skett den 8 november - fyra dagar efter att allsvenskan avslutades och MFF missat guldet. Miiko Albornoz greps den 17 november. Han förhördes, anhölls och hölls inlåst i cellerna i det gamla polishuset på Davidshallstorg. Efter tre nätter släpptes han.
Redan då sa åklagare Ulrika Rogland till Sydsvenskan att hon tänkte dra MFF-spelaren inför rätta. Utöver en del utredningsarbete kvarstod bara frågan om rubriceringen - våldtäkt eller sexuellt utnyttjande av barn.
I dag är utredningen klar och åklagaren har bestämt sig. Vid 10-tiden i dag lämnade hon in stämningsansökan till Malmö tingsrätt med den mildare rubriceringen sexuellt utnyttjande av barn.
Det innebär att åklagaren anser att det finns förmildrande omständigheter i fallet.
Sedan 2005 finns rubriceringen våldtäkt mot barn. Den ska nästan alltid användas när en vuxen har sex med någon under 15 år - oavsett om förekommit våld eller inte. I vissa fall kan ändå den mildare utnyttjande-rubriceringen användas. När brottet, som lagen säger, är "med hänsyn till omständigheterna [...] att anse som mindre allvarligt".
Sådana omständigheter kan till exempel vara att gärningsmannen är ungefär lika gammal som flickan, att det har varit svårt att förstå hur ung flickan varit, eller att flickan samtyckt till sex.
Med den mildare brottsrubriceringen finns det nu en, åtminstone teoretisk, chans för Miiko Albornoz att slippa fängelse. Medan minimistraffet för våldtäkt är två års fängelse är det lägsta straffet för sexuellt utnyttjande av barn villkorlig dom, skyddstillsyn, dagsböter eller samhällstjänst, eller en kombination av straffen. Maxstraffet är fyra års fängelse.
Tingsrätten har ännu inte bestämt när det blir rättegång.
Åklagarens beskrivning av brottet som Albornoz ska ha gjort sig skyldig till är mycket kortfattad:
"Miiko Albornoz har 8 november på [namn på gata i Malmö] haft samlag med målsäganden född 1998."
Utöver det anges att Albornoz "erkänner de faktiska omständigheterna".
Gå till toppen