Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stulen Matisse lämnas tillbaka

Den stulna Matissetavla som strax före jul återfanns i London kommer att återlämnas till Moderna museet i Stockholm, uppger New York Times.

”Le Jardin” av Henri Matisse.Bild: Foto: Jeremy Young / AP
Oljemålningen "Le jardin" stals från museet för 25 år sedan och har fram tills nu varit spårlöst försvunnen.
– Det är oerhört glädjande att målningen dykt upp efter så lång tid. Vi är lugnade av att målningen verkar vara i gott skick och ser fram emot att någon ur museets personal ska få se den, säger Moderna museets chef Daniel Birnbaum till TT Spektra.
En brittisk konsthandlare hade fått in målningen till försäljning, när han i dataregistret Art Loss Register upptäckte att den listats som stulen i maj 1987. Det är oklart var säljaren - en 85-årig man - hade fått tag på konstverket.
När tavlan stals från Moderna museet, var den värderad till sex miljoner kronor. Trots beskedet att den nu ska återbördas vågar Daniel Birnbaum inte jubla fullt ut.
– Nu måste den formella delen av återlämnandet skötas korrekt, och vi har en bra dialog med Kulturdepartementet. Det vore fantastiskt och ett kärt återseende om "Le jardin" kunde återföras till Moderna Museet och svenska folket.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen