Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Ljusfilm ska pryda Max IV

Max IV-bygget ska få en husfasad för film. Konstnären Lina Selander har fått uppdraget att göra en tiotimmarsfilm som ska gå dygnet runt.

Blivande Max IV ska få en videoinstallation på fasaden.Bild: Lina Selander
Mera ljus, Mehr Licht, är den passande titeln på konstverket. Där inne ska det forskas med synkrotronljus, men på utsidan blir det lättare att förstå för alla som inte är fysiker.
– Det blir en tio timmar lång film i olika kapitel som kretsar kring episoder i ljusets historia, säger Lina Selander.
Hon har nyligen skrivit avtal med Statens konstråd om att leverera verket till våren nästa år. Budgeten ligger på en miljon kronor, och följer reglerna om att en procent av byggkostnaderna i offentliga byggnader ska gå till konst.
En vägg ska prydas med 1 500 ledlampor på en yta av nio gånger sexton meter.
– Det är viktigt att det blir ett monumentalt verk. På nära håll blir det abstrakt och på avstånd lite mer narrativt. Dessutom är det utomhus på en fasad, så alla kan se, inte bara de som jobbar på Max IV, säger Lina Selander.
Ledlamporna blir till 1 500 pixlar så det är inte direkt bildskärmskvalitet.
– Det är ett raster med 32 centimeter mellan varje lampa.
Innehållet skräddarsys till formatet. Filmen på tio timmar börjar om från början igen så fort den når sitt slut. Vetenskapens historia blir ett självklart ämne för filmen liksom ljusforskning, men även ljus i en vidare mening, som en metafor för kunskap och sanning. Film har i allra högsta grad med ljus att göra och filmens uppkomst ska också skildras på något vis. Figurativa bilder ska dominera på husfasaden, även om 1 500 pixlar har sina begränsningar.
Gå till toppen