Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tufft be andra ta hänsyn

Ett barn som inte äter råa grönsaker. Mer än en gång har Hampus Blackestam inte blivit trodd av vuxna när han säger att han är allergisk. Jobbigast tycker han det är att behöva kräva att andra anpassar sig till hans behov.

Päron, äpplen, plommon, morötter, paprika, rå potatis och rotfrukter är några av de livsmedel som Hampus Blackestam inte kan äta.Bild: Foto: Anna Ekros
Hampus Blackestam berättar om den gången han blev utskälld av hemkunskapsläraren för att han sa att han inte kunde äta kycklingsoppan – det var både morötter och soja i den.
– Hon trodde inte på mig för det är jättemånga andra som säger så för att de inte vill äta den.
– Varför ska ni skriva om Hampus? undrar en av kompisarna i klass 6A när de är på väg till lunchen i skolan. När han får veta varför ser han lite oförstående ut. "Men, det är ju flera andra som också är allergiska i klassen!"
Och det hjälper att de är flera, tycker han.
– Då känner man sig tryggare.
Hampus Blackestam hoppar över hela salladsbuffén. En rad råa grönsaker och frukt står på listan över saker han inte tål, tillsammans med sojaprodukter och nötter. Men för det mesta behöver han inte gå och be om specialmat.
Normalt serverar Strandskolan 360 portioner. Ungefär 30 av dem brukar vara specialkost, och vanligast är att maten är fri från mjölk, gluten eller soja-baljväxter. I ett hörn av matsalen står värmeskåpen med specialmaten, och bredvid ett bord med låglaktosmjölk, mjölkfritt margarin och glutenfria knäckebröd.
En del barn är mycket allergiska. Nötter och mandel är bannlysta i all skolmat från Malmö Skolrestauranger, för nötallergen är luftburet och en del barn skulle inte kunna vistas i lokalen om nötter ingick i maten. En del mat måste stå helt för sig själv.
– Vi har en som är mycket känslig för ägg och mjölk till exempel, hans mat kommer separat, säger Susanne Johansson, teamledare i det här och tre andra skolkök. Hon bedömer att matallergikerna är ungefär lika många på alla skolorna.
Trots försiktigheten tar de riktigt känsliga barnen med sig sprutor till matsalen.
Dietkokerskan på Bergaskolan, som lagar maten också till Strandskolans barn, anstränger sig för att göra allergimaten så lik de andra barnens mat som möjligt.
– De är redan utsatta, och ska de då få annan mat också ... säger Susanne Johansson.
Till maten hemma står flera bruna vitaminflaskor på Hampus plats – "för att kompensera för de vitaminer han inte får i sig" förklarar mamma Paula Blackestam.
Familjen har anpassat sig till Hampus allergier – förutom mat också pollen. Ögondroppar, nässprej, tabletter och inhalator är dagliga inslag under sommarhalvåret. Sprutorna med motmedel om han skulle få i sig nötter är ständiga följeslagare när de reser. Det svåra är när utomstående påverkas. Som när de ska flyga och ingen får äta nötter på planet. Eller när Hampus Blackestam ska äta eller sova över hos andra.
– Om han ska vara borta och sova vill jag prata med en vuxen, så att han inte behöver hamna i en situation där de sitter och äter nötter och han måste be dem sluta, säger Paula Blackestam.
För det värsta av allt tycker Hampus är när han ställer till besvär för andra.
– Det är lite jobbigt. Jag ska komma där och bara ändra på allting.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen