Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Musikforskare skrev flera böcker

Greger Andersson, Åkarp, har avlidit, 60 år gammal. Han var professor i musikvetenskap vid Lunds universitet. Han var även prefekt vid institutionen för konst- och musikvetenskap och prodekan vid historisk-filosofiska sektionen inom humanistiska fakulteten.
Greger Andersson har forskat om musik och kultur under andra världskriget bland annat.Bild: Åsa Westerlund
Greger Andersson växte upp i Kristianstad. Där fanns på den tiden två regementen, A3 och I6, som båda hade musikkårer som inspirerade honom. Han började spela trombon och var med i goss- och ungdomsorkestrar. Han tvekade mellan att bli yrkesmusiker eller musikforskare och valde det sistnämnda.
I Lund tog han en fil kand i musikvetenskap, konstvetenskap och teoretisk filosofi. Han for till Uppsala för att forska vidare i musikvetenskap och återvända till Lund först tretton år senare, 1989.
I ett tvärvetenskapligt projekt forskade Greger Andersson om kultur och vetenskap under andra världskriget. Han tittade bland annat på huruvida en del svenska kulturarbetare, som exempelvis Zarah Leander och Hugo Alfvén, var alltför ”tyskvänliga”.
Han har även forskat om hur musiken såg ut i Sverige under 1600- och 1700-talen, både i städerna och på landsbygden. ”Varje kvadratmeter av Skåne var täckt av sockenspelmän”, berättade han i en intervju i Sydsvenskan 2002.
Så sent som för ett drygt år sedan fick Greger Andersson ett uppdrag av Region Skåne. Nämligen att undersöka om Malmös och Helsingborgs symfoniorkestrar hade vässat sina profiler för att komplettera varandra. Det hade de inte, menade Greger Andersson, som också påpekade att de spelade för få nya verk.
Under sin profession har Greger Andersson skrivit många böcker om musik och musikhistoria. 1997 utnämndes han till ledamot nummer 916 av Kungliga Musikaliska Akademien.Jane Lundh
Gå till toppen