Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

NBA-stjärnor kan lyfta Malbas

På en gympasalsbänk sitter skånsk baskets ende olympier Göran Unger (Moskva 1980), ser sin dotter Emma göra comeback efter två år av skador och drömmer om framtiden för sin gamla klubb.

I nästa vecka kommer Svenska Basketbollförbundet för att avgöra om Malmö är ett alternativ för sommarturneringen i augusti inför EM.
– Det vore onekligen häftigt om våra NBA-spelare kommer hit, säger Göran Unger.
Så långt har svensk basket äntligen kommit. Jonas Jerebko och Jeff Taylor är etablerade i NBA, Sverige är inkvalat till EM.
– Turneringen vore ett perfekt första raketsteg för oss in i framtiden, säger Malbas ordförande Sverker Olsson. Vi vill uppåt nu och det skulle sätta fart på intresset. Vi hoppas verkligen få med oss kommunen på den satsningen. Tänk om vi får hit lag som Bosnien eller Serbien och Tyskland med superstjärnan Dirk Nowitsky.
Efter tiotalet år borta från elitnivå, spirar en framtidstro. Ett litet steg på vägen är att man är tillbaka där resan började med BBK Herkules som gjorde elitseriedebut i Heleneholms sporthall för exakt 40 år sedan. Två år senare blev Herkules och Malmö BF till Malbas, Baltiskan under många år arenan för elitbasket, innan klubben hamnade bland ribbstolarna igen.
Men gympasalen på Borgarskolan är inte längre matcharena.
– Vårt mål är att kommunen rustar upp den här hallen. Här är hemma tills vi är mogna för Baltiskan, säger Sverker Olsson.
Tillbaka till rötterna för att växa in i framtiden.
För 39 år sedan gjorde en 16-årig Göran Unger debut just här mot Alvik och artisten Glenn Berry.
– Integrationen, så många ungdomar med utländsk bakgrund spelar, och att flera generationer har spelat basket, gör att jag tror att ett Malbas i toppen skulle locka bra med publik. Det är väl omöjligt, men egentligen tror jag det vore bäst med ett samarbete mellan Eos och Malbas, säger Göran Unger och tittar oroligt varje gång dottern går in i en närkamp.
18 år ung gör Emma Unger comeback mot Lobas efter ett års korsbandsrehabilitering. Det är den andra på två år.
– Jag var så nervös, att jag grät direkt när coachen sa att jag skulle in, säger Emma Unger.
Ett mycket ungt Malbaslag gör en inspirerad tredjeperiod och Huyen Ngo skjuter Lobas sönder och samman. Malbas vinner med 68–54 och Emma får sätta punkt för matchen med att skicka i en trepoängare, hennes första poäng på ett år.
– Jag tror att Malbas kan nå ligan om några år, om ekonomin håller och vi får fler involverade i klubben, säger Emma Unger. Det vore en dröm att få spela i ligan med Malbas.
Men samtidigt konstaterar hon.
– Fast jag hoppas att jag är där långt innan dess.
Det har varit Malbas öde genom många år att fostra talanger som dragit vidare. På läktaren sitter den senaste, Paulina Hersler, med kryckor. Hon drog till Södertälje som 16-åring och är också inne på sin andra korsbandsskada på två år.
När damerna fixat sin seger, går herrarna ut för att möta ett obesegrat Eos. Det sprutar adrenalin runt talangerna.
– Det är dags nu. Vi har två 18-åringar som varit bofasta i landslagen flera år. Inte nästa år, men om två år kan vi kvala, om tre år kan vi vara i ligan, säger Malbascoachen Henrik Svensson.
Bland all basketkultur som vandrar runt i hallen, bland de 400 snackas det basket som det inte gjort i Malmö på länge, hittar vi också Malbas egen basketprofessor. Jan Mikulowski, 83. Som tränar herrspelarna två dagar i veckan.
– Om tre år kan vi absolut vara där på herrsidan. Vi har talanger i åldrarna under också. Och med ett par utländska förstärkningar så, säger han.
Talangerna förivrar sig. Kastar bort sex straffkast i rad i tredje perioden.
Till slut vinner Eos ganska säkert med 81–73. Laget som brukar vinna ett par matcher per säsong, tar sin trettonde raka seger. Men här finns inga ligadrömmar på herrsidan, laget ska vara ett trivselgäng på hög nivå.
Fast det är en helt annan historia.
Söderettan, herrar
Malbas 73
Eos 81
Söderettan, dam
Malbas 68
Lobas 54
Gå till toppen