Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
MFF

Planen: Lära spelarna att fixa pressen

Åtalet mot Miiko Albornoz blev en väckarklocka. Malmö FF jobbar nu fram en konkret handlingsplan kring värdegrunder för spelarna.
– Det kommer att ske från och med idag och fram till allsvenska starten. Det är ett kontinuerligt arbete som vi gärna vill hålla inom föreningen. Det är inget allmängods, säger MFF:s vd Per Nilsson.

Det blir en stor omställning för en spelare att komma in i a-truppen i ett allsvenskt lag. Plötsligt är fokus på den egna personen mycket större. Folk vill bli kompisar, man får ryggdunkningar från okända människor och plötsligt är man en offentlig person i media.
Det är inget nytt, men nu kommer MFF att arbeta mer konkret med vad det innebär att vara en förebild för så många människor.
– Vi har haft samtal med spelarna tidigare, men de har inte varit tillräckligt strukturerade. Det har snarare varit i form av informellt mentorskap än karaktären av strukturerade samtal där vissa saker ska kommuniceras och man ska få ett slags kvitto på att de har tagit del av det, säger Per Nilsson.
Det är väl samma omställning för många spelare i topplagen. Finns det något stöd eller policy från Fotbollförbundet?
– Nej. Det hade inte varit fel om förbundet hade haft något som man kunde rekvirera, men jag skulle vilja säga för Malmö FF:s räkning att vi har ett ansvar som förening oavsett om förbundet har någonting eller inte.
Per Nilsson poängterar två aspekter som MFF kommer bli tydligare med att ta upp med spelare som skriver på kontrakt med a-laget.
– Kombinationen av personens strålglans ihop med den glans som Malmö FF ger blir väldigt stark. Det är lätt att man inte klarar av att skilja ut vad som är person och vad som är det som man förknippas med. Där har vi två bitar: en är när man träder in i strålglansen, men sedan slocknar glansen också och många som inte är förberedda blir lika förvånade då.
– Vi kommer att ta ett utökat ansvar vid inträdet och även påminna om att man är dödlig och att det kommer ett annat liv en dag. Vi vill ha en diskussion med varje individ om hur vi ska se på det här.
När är det läge att ta upp de här diskussionerna. När man går in i a-truppen eller redan när de går på Fotbollsakademin?
– Jag tror att man kan vänta med de skarpa samtalen tills man kommer upp till a-truppen. Man kan göra det tidigare men samtidigt så ska det tränga in också, säger Per Nilsson.
– Om man talar om företeelser som de inte märker är det svårt för spelarna att känna att det är en del av dem. Däremot när de träder in i a-laget och plötsligt får en massa kompisar, ryggdunkningar och uppmärksamhet från medier och de känner igen det så är det också det rätta läget.
Kommer ni att ta in extern hjälp?
– Jag känner inte initialt att vi behöver göra det. Vi har mycket kunskap internt. Det bygger på kontinuerliga samtal och inte bara en policy.
MFF-spelaren Miiko Albornoz åtalades på tisdagen för sexuellt utnyttjande av barn och ställs inför rätta den 12 februari.
Gå till toppen