Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Politiker till attack: Vill ha mer än en veckas skydd

Försvarsminister Karin Enström tycker att det med dagens hotbild är rimligt att Sverige kan stå emot ett begränsat anfall i bara en vecka. Men borgerliga och socialdemokratiska försvarspolitiker håller inte med.

Försvarsminister Karin Enström (M) kritiseras.Bild: JESSICA GOW / SCANPIX
ÖB Sverker Göransons uttalande om att Sverige kan försvara sig mot ett begränsat angrepp i en vecka har väckt reaktioner. Enström (M) är dock nöjd med den försvarsförmågan.
– Det är rimligt om man jämför med hur hotbilden ser ut och hur det ser ut i våra grannländer, de har ungefär den typen av förmåga, säger hon till Dagens Nyheter.
ÖB utgick från år 2019 då det nya insatsförsvaret ska ha full kapacitet. Scenariot innebar att en del av Sverige angrips i en konflikt där Sverige inte är huvudmotståndare.
– Det är anmärkningsvärt och förvånande att försvarsministern tycker det här är ok. Man måste ha en betydligt högre ambition, säger socialdemokraten Peter Hultqvist, ordförande i försvarsutskottet.
Inte heller Folkpartiets försvarspolitiske talesperson Allan Widman är nöjd.
– Jag tror att ett militärt alliansfritt land måste ha högre ambitioner, säger han.
Widman påminner om att Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen betonat att det inte är Natos ansvar att undsätta Sverige.
Centerns försvarspolitiske talesperson Staffan Danielsson hävdar att Sverige inte varit så beroende av militärt samarbete med andra länder sedan andra världskriget. Han kräver därför att Sveriges militära samarbeten med Nato, EU och Norden utreds.
På söndag inleds Folk och Försvars rikskonferens.
Gå till toppen