Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skånsk kritik mot Löfvens

Också S-ledaren Stefan Löfven möter hård intern kritik
mot ett nytt partiprogram. Argaste kritikerna finns i Skåne.

Stefan LöfvenBild: Foto: Anna Wahlgren
"Vi måste vara mer positiva till grön omställning", anser Malmö arbetarekommun. "Vi måste våga tala klarspråk", tycker Skånedistriktet.
De senaste veckorna har centerledaren Annie Lööf fått klä skott för det förslag till nytt idéprogram som ska behandlas på C-stämman i mars. Nu utsätts Stefan Löfven för liknande intern kritik.
Ett nytt partiprogram ska antas av S-kongressen i april. Kritiker inom och utom partiet raljerade i november över att programförslaget betecknar Socialdemokraterna som "framtidspartiet". När samtliga partidistrikt och arbetarkommuner nu fått säga sitt visar sig kritiken mot programförslaget vara mer långtgående än så.
Förslaget kritiseras för att inte vara tillräckligt feministiskt, antikapitalistiskt och antirasistiskt. Men framför allt anser kritikerna att programmakarna missat chansen att visa att Socialdemokraterna är ett grönt parti som tar större ansvar än andra för klimat och miljö.
Enligt ett remissyttrande från partiets Skånedistrikt måste programmet tydligare göra klart att miljöhoten bara kan avstyras med regleringar, skatter, förbud och mer grön teknologi.
"Vi Socialdemokrater måste våga tala klarspråk om att den absoluta konsumtionsvolymen av materiella varor måste sänkas", skriver Skånedistriktet.
Malmö arbetarekommun resonerar snarlikt och anser att programförslaget är allt för negativt till grön omställning.
"Ur den omställningen kan nya jobb och välstånd uppstå. Det perspektivet saknas", påpekar S i Malmö.
Socialdemokraterna i Skåne anses stå långt till vänster i det egna partiet. Men även mer högerbetonade partidistrikt anser att programförslaget förminskar behovet av att samhället snarast ställs om i miljövänlig riktning.
"Det klarar vi bara tillsammans", skriver S-distrikten i Uppsala och Västmanland.
Stefan Löfven har som ny partiledare försökt lansera nya S-begrepp: "hållbar frihet" och "hållbar tillväxt". Han har i flera tal lyft fram det som ett sätt att förena ekologi med ekonomi. Men Löfvens nyord klassas av flera kritiker som förvirrande och som ett sätt att blanda i hop hållbar utveckling med ekologisk hållbarhet.
"Begreppet hållbar utveckling gäller. Det används internationellt sedan årtionden", framhåller Stockholms arbetarekommun, ledd av S-riksdagsledamoten Veronica Palm.
Stockholms läns partidistrikt, lett av riksdagskollegan Mikael Damberg, riktar sin främsta kritik mot vad de uppfattar som en helt ny EU-politik. De reagerar mot att programförslaget beskriver EU som en flexibel organisation där medlemsländerna "kan samarbeta med varandra i skiftande konstellationer".
"Det är en hundraprocentig omsvängning gentemot nuvarande uppfattning. Hittills har vi alltid argumenterat mot ett A- och B-lag i EU", framhåller Stockholmsdistriktet.
Gå till toppen