Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nystart i livet med flytt till ett kreativt Amsterdam

Ny kärlek, nytt företag och nytt hemland – vid 45 års ålder har ännu en resa börjat för Anna Skipper.

Anna Skipper fyller 45 år och startar om på ny mark med Amsterdam som bas.Bild: LEIF R JANSSON / SCANPIX
– Men var jag landar, det vet man aldrig med mig, säger programledaren för ”Du är vad du äter”.
Med bara en liten carry on-väska bordade Anna Skipper ett plan ut ur Sverige. Efter skilsmässan från ex-maken såldes allt och hon säger själv att hon inte hade mer än det hon gick och stod i det första halvåret. Hon begav sig först till Florens där hennes dotter bor, lärde sig italienska och höll inspirationskurser i matlagning och hälsa.
Sedan dess har hon slagit ner sina bopålar i Nederländerna. Valet av nytt hemland är inte långsökt, menar hon – Amsterdam har ett kreativt klimat, framför allt på matfronten. Där finns fina restauranger och matmarknader och där föds nya trender. Anna Skipper som arbetar med mat har hittat en perfekt miljö att starta sitt nya företag efter konkursen i Sverige.
Även om hon gärna hade varit utan de senaste årens turbulens har det gett nyttiga erfarenheter, och en chans att fundera över vilken riktning hon vill ta.
– För första gången har jag lyssnat på min inre röst och uttalat vad jag själv behöver. Och jag har inte låtit andra komma i första hand i mitt privatliv, säger Anna.
Hennes intresse för mat och hälsa föddes redan i barndomen. Medan hennes föräldrar studerade i Göteborg bodde Anna hos morföräldrarna som drev en handelsträdgård i Värmland. Med en mormor som lagade allt från grunden med hemodlade råvaror blev det naturligt att samlas runt goda och hälsosamma måltider.
Föräldrarna var också matintresserade och familjen reste mycket och tog med sig intryck från andra matkulturer.
– Vi släpade hem dunkar med olivolja från juntans Grekland, för det fanns ju inte i Sverige då. Vi var väl nästan lite proggiga med våra örtkryddor och vitlök och olivolja, det var inte så vanligt. I vår familj har vi alltid levt mycket kring maten.
Det föll sig naturligt att fokusera på mat i yrkeslivet. Under sitt första äktenskap drev hon restaurang i Göteborg, med sin andra make arbetade hon bland annat med idrottare. I samma veva blev hon känd som den stränga, men peppande programledaren för ”Du är vad du äter”. Hon beskriver sig som en arbetsnarkoman med en inre kraft som hjälper henne att tänja på gränserna för vad som är möjligt.
– Jag gör sådant som andra bara funderar på. När jag tar steget gör jag det verkligen fullt ut.
Vad tror du att du gör om sisådär fem tio år?
– Jag kan inte säga var jag är någonstans, men jag vill stanna kvar i det goda, det givande och det kärleksfulla livet.

Anna Skipper

Aktuell: Fyller 45 år den 14 januari. Med en ny drinkbok och nya produkter under eget varumärke. Sågs under hösten i ”Gäster med gester”.
Bor: Amsterdam.
Familj: Dottern Magdalena, sonen Philip och sambon Bob.
Karriär i korthet: Har drivit restaurang samt lett tv-programmet ”Du är vad du äter” under flera säsonger. Föreläser och ger kurser i kost och hälsa, och har gett ut flera kokböcker.
Om att fylla 45: ”Jag har varit med om så mycket och känner att jag har en väldigt bred erfarenhetsbank som jag kan använda när jag hjälper andra. Jag tycker att jag blir en bättre människa och får roligare i takt med att tiden går.”
På nattduksbordet: ”Avig Maria” av Mia Skäringer.
Så rensar jag tankarna: Med ashtangayoga.
Gå till toppen