Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Skådespelare i Bruksteatern

Skådespelaren, regissören och teaterpedagogen Ulla Rodhe, 80 år, Malmö, har avlidit. Hon var född i Stockholm och har verkat i Malmös teaterliv sedan 1950-talet.
Ulla Rodhe. Arkivfoto: Leif Å Andersson 1986
Ulla Rodhe utbildade sig till skådespelare i Malmö då Scenskolan var knuten till Malmö stadsteater. En av hennes lärare hette Ingmar Bergman och Ulla Rodhe spelade med i flera av hans uppsättningar.
Hon ville också undervisa och ihop med några kollegor startade hon teaterskolan Studio Jöns Fil.
Ulla Rodhe medverkade i Bo Widerbergs film ”Barnvagnen” och kom på så vis i kontakt med Jan Troell som gjorde kortfilmen ”Johan Ekberg” om hennes teaterverksamhet för äldre.
Ulla Rodhe undervisade även på Scenskolan i nio år och kom sedan med i Bruksteatern som startades som fri teatergrupp. Namnet ändrades till Folkteatern i Malmö och Ulla Rodhe verkade där som regissör och skådespelare till 1990.
Hon gick vidare till att frilansa på olika teatrar i landet. 2002 var hon med i ”Vaginamonologerna” som spelades under Malmöfestivalen och 2009 gjorde Ulla Rodhe sin sista insats som skådespelare i ”Syndafloden”, en pjäs om miljöförstöring.
Hennes närmaste är maken Gunnar, sonen Joakim, brodern Staffan och svägerskan Britta.
Gå till toppen