Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Sluta hacka på Centerpartiet”

En gång hade jag en blogg. När jag besökte en gymnasieklass hade eleverna läst bloggen för att förbereda frågor. Frågan jag fick var: "Varför bloggar du bara när du är arg på Maud Olofsson?"

Bild: Foto: Casper Hedberg
Jag brukar inte dra mig för att klaga på Centerpartiet. Men nu tänker jag göra precis tvärtom.
Ibland känns medierna lite som grådvärgarna i Ronja Rövardotter. Den som visar sig det minsta svag, osäker eller rädd – den ger de sig på. I flock. Och när det gäller partier är det tydligen en svaghet att diskutera politik, visioner, värderingar. Åtminstone borde det inte diskuteras öppet så att någon ser.
En grupp inom Centerpartiet har skrivit förslag till idéprogram. Däri finns texter som beskriver partiets grundsyn och en del principiella ståndpunkter. Just sådant som väljare säger sig vilja ha. Medierna däremot snöar enkelspårigt in på det som kan ge mest slagkraftiga rubriker och skruvar till det så gott det går för att väcka uppmärksamhet.
Centern vill slopa skolplikten, får vi läsa, som om barn inte längre ska behöva lära sig något. I verkligheten rör det sig om ett sätt att utforma lagen som används i Finland och Danmark. Pliktmomentet flyttas så det handlar om lärandet och inte om själva skolbyggnaden eller formen. Inte särskilt kontroversiellt egentligen. Det finska skolsystemet brukar ju tvärtom lyftas upp som ett gott exempel vad gäller kunskapsnivå.
Den andra frågan som lyfts fram handlar om människors rätt att röra sig fritt över nationsgränser, fri invandring (och utvandring). Bra, viktigt och tufft att lyfta fram i dagens inskränkta problemfokuserade invandringsdebatt, även om det knappast är ett förslag de kommer lägga imorgon. Begränsningarna i världen av människors fria rörlighet har mycket negativa konsekvenser idag, både humant och ekonomiskt.
Två förslag som är helt rimliga att lyfta fram i ett dokument om principer och grundvärderingar. Två förslag av många, varav flera andra är betydligt mer problematiska i mina ögon, men det är inte det viktigaste här.
Oavsett vad man tycker i sak, här har det tagits fram tydliga förslag och en text om grundvärderingar. I en öppen process där även folk utifrån har inbjudits att ha synpunkter, vilket är viktigt eftersom partier riskerar att bli inskränkta om de bara ägnar sig åt sig själva. Nu har medlemmar i partiet åsikter om texterna och förslagen, vilket är själva poängen. Medierna blåser genast upp det till ”kris” och ”strid”.
När partier håller sina diskussioner internt, då anklagas vi för ränksmiderier i det fördolda och bristande interndemokrati. Om diskussionerna förs öppet är det kris i partiet. Damned if you do, damned if you don’t.
När ska folk upphöra att förvånas över att det pågår politiska diskussioner i ett politiskt parti?
Det här trodde jag aldrig jag skulle säga. Men för tusan, sluta hacka på Centerpartiet.
Maria Wetterstrand är tidigare språkrör för Miljöpartiet.
Gå till toppen