Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Utmaning att nå nya riskgrupper

Trots att kunskaperna om hiv ökat lever många fördomar kvar.
– Det gör de utan tvekan. Det är inget som lösts på något sätt även om fördomarna luckrats upp. Det faller tillbaka på bristen på kunskap, säger Karl-Henrik Nanning, styrelseordförande på hivorganisationen Noaks ark.
Hiv har under lång tid inte varit en fråga i den allmänna debatten.
Användandet av bromsmediciner innebär att hiv-smitta inte längre med nödvändighet leder till döden. Istället får den smittade lära sig att leva med en kronisk sjukdom.
– Det är så klart en fördel att det finns bromsmediciner som gör att man kan leva ett någorlunda normalt liv. Men det har också gjort att frågan om hiv marginaliserats, säger Karl-Henrik Nanning.
På Noaks Ark har verksamheten förändrats från att hjälpa människor att få ett fint slut till att istället försöka hitta bästa möjliga livskvalitet. Nya riskgrupper kräver nya strategier för att nå ut. En del av verksamheten går därför ut på att nå migranter där de flesta nya fallen av hiv återfinns.
När det gäller lagstiftningen kring hiv ser Karl-Henrik Nanning fördelar med smittskyddslagen som ger den hiv-smittade rätt till behandling. Däremot ser han ett problem med tolkningen av straffskalan enligt brottsbalken när hiv-smittade döms för att ha haft oskyddat sex.
– Trots att du inte smittat någon kan du få ett ganska hårt straff. Där tycker vi att man måste skapa en tydligare praxis för en gemensam och tydligare bedömning, säger Karl-Henrik Nanning.
Gå till toppen