Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debatt om papperslösa på Moriskan

Gränspolisens arbetsmetoder i jakten på papperslösa i Malmö får hård kritik.
Hanna Thomé (V), antidiskrimineringskommunalråd: ”Kommunens insatser för socialt utsatta barn blir helt verkningslösa.”
Ikväll debatteras ämnet på Moriskan.

Om en person som ska avvisas från Sverige vägrar och istället håller sig gömd, är det gränspolisens uppgift att med tvång genomföra avvisningen.
Men gränspolisen har fått hård kritik för sina arbetsmetoder. Bland annat efter avslöjandet att polisen slår till mot borgerliga vigslar i sin jakt på de som ska avvisas.
I december berättade tidningen Re:public att Reva – ett nationellt pilotprojekt – gett gränspolisen mer tid till spaningsarbete. Resultatet: Fler personer avvisas från Sverige.
I artikeln berättade Teamet för krigs- och tortyrskadade att många av deras patienter inte länge vågar komma dit av rädsla för att bli omhändertagna av civila poliser.
Enligt den ideella organisationen Asylgruppen försöker gränspolisen också jaga rätt på personer med hjälp av cykelkontroller.
– Deras ursäkter kan vara allt från att kolla kvitton på cyklar till att någon inte satt ned foten ordentligt i backen när de stannat vid ett övergångsställe med cykeln, berättade Asylgruppens Zahra Mossadeghy för tidningen Arbetaren i december.
Enligt gränspolisen förekommer det felaktiga rykten om arbetsmetoderna.
– Vi har inga cykelkontroller. Däremot gör ju polisen vanliga cykelkontroller. Om en polisman gör en cykelkontroll eller trafikkontroll och personen får göra ett alkoholutandningsprov, då får personen visa körkort. Visar man då ett körkort som inte är svenskt kan det finnas anledning för polisen att göra en inre utlänningskontroll. Att göra inre utlänningskontroll ingår i alla polisers arbetsuppgifter, säger gränspolischef Kristina Hallander Spångberg.
Ikväll klockan 18, på Moriskan i Folkets park, debatteras polisens arbetsmetoder.
– Det är inte polisens debatt egentligen, det är Migrationsverkets. Det är de som fattar besluten, vi verkställer bara.
Kommunalrådet Hanna Thomé (V):
– Reva innebär att ungdomar med utländskt utseende slumpvis stoppas på stan. Det har inkommit anmälningar till antidiskrimineringsbyrån och flera Malmöbor har vittnat om att de har blivit utsatta. Att man har utsett Malmö stad till pilotprojekt för Reva utan att ens tala med ledningen för kommunen är djupt upprörande, säger hon.
Gå till toppen