Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Elproduktionen slår alla rekord

Sverige slog i fjor rekord i både produktion och export av elkraft.
Trots stopp i kärnkraftverket i Oskarshamn skickade svenska kraftbolag 20 terawattimmar el till utlandet.
Exportrekordet ger vind i seglen för kärnkraftsmotståndare som vill avveckla.

Tre partier i Sveriges riksdag vill avveckla kärnkraften: Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna.
S-ledaren Stefan Löfven var en varm kärnkraftsanhängare så länge han var ordförande i IF Metall.
Nu har han anpassat sig till partilinjen: de tio svenska reaktorerna ska stängas i den takt det går med hänsyn till ekonomin och jobben.
Men till Socialdemokraternas kongress i Göteborg i april finns flera motionärer som vill skynda på avvecklingen.
Ny statistik från Svensk energi ger dem argument: Sverige exporterade i fjor hela 20 av de 160 terawattimmar (TWh) el som producerades inom landets gränser. Försäljningen till Danmark, Tyskland och Polen motsvarar mer än hela produktionen från tre kärnkraftsreaktorer.
Kraftbolagen tjänade 6 miljarder kronor på exporten.
– Det är glädjande att elbranschen kan bidra så mycket till att de ekonomiska hjulen snurrar, säger Svensk energis vd Kjell Jansson.
Främsta förklaringen till rekordproduktionen är att det regnat mycket i norra Sverige. Kraftverkens magasin har fyllts till brädden. Och hela 77 TWh vattenkraft har plockats ut.
Men även vindkraften har noterat ”all time high” med 7,2 TWh.
Kärnkraften har under en följd av år haft problem med drift och säkerhet i både Ringhals och Oskarshamn (OKG). I december satte Strålsäkerhetsmyndigheten kraftverket i Oskarshamn under särskild tillsyn.
Den äldsta reaktorn O1 stod mycket stilla i fjor och även O2 hade driftstopp i slutet av året.
– OKG har stora problem när det gäller säkerhetsarbetet, säger Leif Jansson, enhetschef på myndigheten.
Eftersom åren tidigare var ännu sämre för kärnkraften ökar ändå den totala produktionen i fjor till 61 TWh.
För Vänsterpartiet, Miljöpartiet och kärnkraftsmotståndarna inom Socialdemokraterna är kärnkraftens tekniska problem tydliga fingervisningar om att reaktorerna är farliga och bör stängas. Även Folkpartiet – det mest kärnkraftsentusiastiska partiet i riksdagen – menar att flera av de svenska reaktorerna snart gjort sitt. Men slutsatsen är istället att de gamla kärnkraftverken ska bytas mot nya.
De fyra regeringspartierna har ingått en uppgörelse som öppnar för ny kärnkraft.
I fjor vädjade S-ledaren Stefan Löfven om blocköverskridande energisamtal. Men han fick kalla handen av Fredrik Reinfeldt. Statsministern menade att regeringen bara är intresserade av att tala med oppositionen om de ansluter sig till alliansens kärnkraftsuppgörelse.
Sveriges elnät är sen många år sammanlänkat med de nordiska länderna och med kontinenten.
Den stora produktionen under 2012 bidrog till att elpriserna pressades neråt för konsumenterna. Årsmedelpriset på den nordiska elmarknaden var i fjor den lägsta sedan 2007: 28 öre per kilowattimme (KWh).
Gå till toppen