Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hätsk debatt på Moriskan

Inför en upprörd publik på Moriskan försökte i kväll gränspolisen och Migrationsverket försvara sin offensiv mot papperslösa i Skåne.

Under drygt ett år har pilotprojektet Reva pågått i Skåne. Projektet går ut på att Migrationsverket tillsammans med kriminalvården och gränspolisen ska bli mer effektiva på att verkställa besluten om utvisning. I Skåne har gränspolisen tillsatt två extra tjänster till satsningen och under förra året lyckades man utvisa 25 procent fler än 2011.
Men projektet har fått kritik.
— Metoderna är inte humana, sade både Nils Karlsson (MP), och Baharan Kazemi på Flyktinggruppernas Riksråd, FARR när frågan igår debatterades på Morsikan.
Metoderna som lett till kritik handlar bland annat om att gränspolisen letar upp papperslösa i samband med borgerliga vigslar. Gränspolisen har också inlett ett samarbete med barnpsykiatrin där de letar efter barn som ska utvisas i anslutning till deras psykiatriska behandling.
— Detta gör att många papperslösa inte vågar söka hjälp, sade Nils Karlsson (MP).
Men gränspolisens chef Petra Stenkula tillbakavisade kritiken.
— Vi jagar inga papperslösa, sade hon, men medgav att man ibland grep papperslösa vid vigslar.
Men enligt Asylgruppen jagas papperslösa över hela Malmö. Personer med utländskt utseende stoppas och kontrolleras oftare nu än tidigare. Det kan vara i en cykelkontroll eller i en biljettkontroll.
Även detta tillbakavisar gränspolisen.
— Vi arbetar inte på det sättet. Det är polisen som i så fall gör den typen av kontroller, men de och vi gör ingen skillnad på hudfärg, sade hon.
— Det där är snack!, ropar Lolo Ahmed från de bakre bänkraderna på Moriskan.
Hon berättar att hon arbetar som sjuksköterska i Danmark. Hon har pendlat över bron i flera år.
— Nästan varje dag frågar gränspolisen mig om jag har pass. De frågar aldrig de som är vita. De frågar bara de svarta och mörkhyade, säger hon.
Exakt hur polisen arbetar kom inte riktigt fram under gårdagens debatt. Men klart är gränspolisen lyckats få fast fler papperslösa än tidigare. Men om man ska kritisera det ska man inte kritisera gränspolisen, anser Petra Stenkula.
— Vi verkställer bara besluten, sade hon.
Kvällens debatt anordnades av tidningen Re:Public som i december publicerade en artikel om projektet Reva. Frilansjournalisten Linda Stark skrev artikeln.
— Jag tror att det är ett farligt samhälle vi skapar om vi bara gör som vi blir tillsagda utan att ifrågasätta, säger hon.

Modellen ska införas i hela Sverige

Reva står för Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete och delfinansieras av Europeiska återvändandefonden.
Före 2014 års slut ska de arbetsmetoder som utarbetats i Malmö inom ramen för Reva ha implementerats över hela landet.
Gå till toppen