Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Lars Werner har avlidit

Den förre partiledaren i Vänsterpartiet, Lars Werner, avled på fredagen vid 17-tiden av hjärtproblem. Han var partiledare 1975 till 1993.

Bild: Arkiv: Richard Conricus/Sydsvenskan
– Många tyckte om honom för att han var så genuin, han var sig själv och det fanns lite av det slipade anpassade över Lars Werner. Han var fortfarande muraren även om han var partiledare, säger Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets ledare, till TT.
Senast Sjöstedt träffade Werner var i mitten av december då CH Hermansson fyllde 95 år. Då verkade Werner vara vid god vigör, säger Sjöstedt.
– Han skojade med oss och hade sitt vanligt hjärtliga sätt, så det här kom mycket plötsligt.
Vad har han betytt för partiet?
– I den period som han verkade i så var Lars Werner en av dem som förnyade partiet och tog strid med dem som var sovjettrogna, de som också lämnade partiet under hans ordförandeskap för att man hade så olika syn på hur partiet skulle vara. Det har oerhörd betydelse för den svenska vänsterns utveckling.
Vänsterpartiets förre partiledare Lars Ohly betecknar Lars Werner som en förnyare av partipolitiken.
– Han fortsatte på den förändringsprocess som CH Hermansson inledde och som innebar att vi dels blev ett tydligare vänsteralternativ gentemot Socialdemokraterna, dels visade fortsatt större självständighet gentemot Sovjetunionen och de stater i Östeuropa som kallade sig socialistiska.
1990 bytte partiet namn från Vänsterpartiet kommunisterna (VPK) till Vänsterpartiet. Enligt Lars Ohly var Werner drivande i frågan.
– Vi hade haft en medlemsomröstning som varit mycket jämn, men motståndarna till att ta bort K:et vann med liten marginal. Då beslutade partistyrelsen att vänta med att byta namn. Lasse var inte nöjd med där. Han gick före oss andra och höll ett inledningstal på kongressen 1990 där han klart tog ställning för att byta namn direkt. Han hade mer rätt än vi andra och han vann den striden, om än knappt, säger Lars Ohly.
Lars Werner efterträddes på partiledarposten av Gudrun Schyman 1993. Hon framhåller hans roll i att modernisera partiet.
– Han var drivande i avståndstagandet till regimerna i Östeuropa och drivande även i frågan om att byta partinamn. Det var ett hedervärt arbete, som inte alltid var så lätt.
CH Hermansson, partiledare 1964–1975 och Werners företrädare, beklagar i ett pressmeddelande Werners bortgång.
"Jag kommer att sakna Lars Werner enormt och är bedrövad över beskedet. Vi arbetade tillsammans under många år för att förnya partiet till en modern vänster. Han var alltid mycket trofast och pålitlig", skriver CH Hermansson.
Socialdemokraternas tidigare ledare Ingvar Carlsson träffade Lars Werner sista gången för ett par veckor sedan på en långlunch hemma hos sig.
– Han var en mycket skicklig företrädare för sitt parti under en omvälvande period i Europa då kalla kriget upphörde och det blev nya konstellationer i Europa. Jag lärde mest känna honom som inrikespolitiker eftersom vi förhandlade i riksdagen. Hans bakgrund var egentligen facklig, det var där han lärt sig att förhandla och han drev sina ståndpunkter på ett skickligt sätt.
Ulf Adelsohn var partiledare för Moderaterna under första halvan av 1980-talet. Han har positiva minnen av Lars Werner.
– Det var en trevlig och kul kille. Jag minns att vi var på hockey tillsammans och att vi också var och käkade ibland, säger Adelsohn till TT.
Politiskt fanns dock stora motsättningar.
– Hans ideologi var inte precis min stil. Men han var ändå mindre dogmatisk än Hermansson, säger Adelsohn.
Även utrikesminister Carl Bildt (M), som var statsminister under Lars Werners sista år som V-ledare, kommenterar beskedet:
"Lars Werner var en uppskattad vän även om vi stod på olika sidor i debatten. En genuin och ärlig person. Lämnar många glada minnen efter sig ", skriver Bildt på Twitter.
Lars Werner blev 77 år.

Fakta

Lars Werner, född 1935, var utbildad murare och fackligt aktiv inom murarfackföreningen där han blev ordförande 1972. Han satt också i riksdagen mellan 1965 och 1994.
Under 1960-talet verkade Lars Werner för att det svenska partiet skulle bli mer självständigt gentemot det sovjetiska och han blev vice ordförande för Vänsterpartiet kommunisterna (VPK) 1967.
1975 valdes Lars Werner till partiledare efter CH Hermansson och som sådan tvingades han balansera mellan traditionellt kommunistiska åsiktsgrupper och mer allmänt vänstersocialistiskt inriktade. Vid sitt sista omval till partiledarposten 1990 understödde han namnbytet på partiet till Vänsterpartiet.
1993 efterträddes han på partiledarposten av Gudrun Schyman.

Dina minnen av Lars Werner

Vad minns du av vänsterledaren? Mejla dina minnen till 71234@sydsvenskan.se
Gå till toppen