Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

EM ett första skär mot OS

Ranya Ezzi är kvitt skadeeländet lagom till hemma-EM i shorttrack. Ett mästerskap i Malmö inför släkt och vänner kittlar lite extra. Dessutom är det avstampet inför OS i Ryssland 2014.

– Sedan jag var 3,5 år har jag åkt i Isstadion. Jag är nervös nu, men jag tror att det lägger sig om en vecka, säger Ranya Ezzi, 28 år, från Malmöklubben SK Skrinnaren.
När vi träffas är det inte i nyrenoverade Isstadion, utan i den lilla träningshallen bakom. Inte mycket mer än ett plåtskjul, där det droppar från taket och temperaturen är som designad för isbjörnar.
Ranya Ezzi åker varv efter varv och får små instruktioner från tränaren Linda Liljedahl. Tillsammans utgör de Sveriges EM-landslag: åkaren och förbundskaptenen. Redan i slutet av 1990-talet var Linda Liljedahl tränare för Ranya Ezzi. Därefter gick de skilda vägar, men de senaste åren har samarbetet tagits upp igen.
Ranya Ezzi klarade den internationella kvalgränsen för OS i Vancouver 2010, men fick nobben av Sveriges olympiska kommitté (SOK).
I jakten på kapade hundradelar och OS-biljetten skadade hon sig. En stelare och mer upphöjd skridsko gjorde att vaderna blev hårt ansträngda. Syftet var att få en bättre kurvteknik.
I princip kostade det Ranya Ezzi drygt två år av elitsatsningen.
– Det blev en kronisk inflammation, säger Linda Liljedahl.
Ranya Ezzi träffade läkare över hela Sverige, men man hittade inte rätt medicinskt. Smärtan gjorde sig ständigt påmind.
– Denna vältränade kropp skulle gå in på läkarmottagningen och det var tio trappsteg. Jag gick tre trappsteg och tittade ner, då sa hon: ”Jag klarar det inte. Vi får ta hissen”, berättar Linda Liljedahl.
Ranya Ezzi kunde inte träna, kunde knappt plugga och var tvungen att sova fem timmar om dagen.
För att orka.
Ingen lösning på problematiken hittades – inte förrän Ranya Ezzi kom i kontakt med Hassan Torabi, en massör och akupunktör som jobbat för SOK i många år och nu har klinik i Danmark.
– Jag åkte dit en hel vecka på rehab, det var tre behandlingar om dagen: akupunktur, massage och kyla, säger Ranya Ezzi.
Hon beskriver det som vändpunkten.
– Jag har ingen skada längre. Men jag behöver behandlingar för att hålla det i schack.
Kan du träna fullt ut?
– Hassan träffade jag i augusti 2011 och i november det året fick jag ta ett varv på isen. Nu i somras kunde jag börja träna ordentligt, säger Ranya Ezzi.
Linda Liljedahl menar att det är en kamp mot klockan: EM nästa helg, världscupen och senare kvalet inför Sotji-OS 2014. Mycket som hägrar.
Fokus ett var att Ranya Ezzi skulle leva ett normalt liv utan smärta. Fokus två är att bygga upp elitkroppen, hitta det rätta och skonsamma rörelsemönstret.
Ranya Ezzi beskriver bubblande glädjen att vara tillbaka. Åka skridsko, att äntligen kunna träna och adrenalinkicken vid tävlingarna.
– Jag ler ju, jag är glad, säger Ranya Ezzi.
EM-landslagets gemensamma känsla är att det finns mycket mer kapacitet att plocka ut ur den svenska deltagaren. Det är Linda Liljedahl och Ranya Ezzi väldigt överens om.
EM?
– Det kan gå riktigt bra. Samtidigt är jag ödmjuk och tar ett lopp i taget. En sak att drömma om en placering, men det är verkligen en annan sak att diskutera och tänka efter vad jag ska göra i loppen, säger Ranya Ezzi.
Linda Liljedahl och Ranya Ezzi ser hemma-EM som en vanlig internationell tävling. På tisdag checkar de in på hotellet, som bara ligger ett par långa skridskoskär från Isstadion.
– Jag bor i Arlöv, så det är ju långt, säger Ranya Ezzi med ett leende. Nej, men det är bäst att vara i sin egen bubbla. När man är hemma har man de vardagliga grejerna.
Ett bortabeteende på hemmaplan ska leda till framgång och i förlängningen en OS-biljett till Sotji.

EM i Malmö

Shorttrack-EM i Malmö avgörs mellan den 18 och 20 januari i Isstadion.
Ungefär 130 deltagare från 28 länder förväntas komma.
Sveriges landslag består av Ranya Ezzi och förbundskaptenen Linda Liljedahl, båda från Malmöklubben SK Skrinnaren.
Gå till toppen