Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SOS alarm medger fel

SOS Alarm medger nu att man kan ha bedömt det inkommande 112-larmet om den avsvimmade Tina Johansson felaktigt.

– Det känns som om vi borde ha hanterat det här annorlunda utifrån informationen i larmsamtalet, säger Sverker Petersson på SOS Alarms pressjour i Stockholm.
Sverker Petersson bad medarbetare på SOS Alarm i Malmö att lyssna igenom den inspelning som finns av larmsamtalet. Efter lyssningen tog SOS Alarm snabbt beslutet att starta en intern utredning.
– Vi måste titta på vad som låg bakom att man valde att kalla in polisen och varför man hanterade larmet på det här sättet.
– Den omedelbara slutsatsen är att vi borde ha undersökt frågan betydligt grundligare innan vi kopplade in polisen, säger Sverker Petersson.
– Larmoperatören har gjort sin bedömning utifrån uppgifterna i larmsamtalet. Det uppfattas nu som att ärendet borde ha hanterats på ett annat sätt.
Vad händer nu?
– Vi ska göra en djupare analys av vad som förekommit. Till kvinnan som larmet gällde kan vi just nu bara beklaga om det blev fel.
Enligt polisens ledningscentral, LKC, rörde sig larmet från SOS om en sjuktransport. Men LKC har inga uppgifter om att en ambulans skulle ha skickats till Tina Johanssons adress.
– Däremot framgår det att det rörde sig om ett psykiskt sjukdomsärende – alltså en transport till psykiatrisk klinik, säger vakthavande på LKC.
SOS Alarms pressjour Sverker Petersson säger:
– Jag kan inte svara på om det gick ut någon ambulans. Vi ska undersöka den frågan också i samband med utredningen.
– Varför kvinnan blev körd till psyket kan jag inte ha någon uppfattning om för närvarande.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen