Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Världen i en droppe grädde

Nigella Lawson – ett brittiskt matfenomen.

Det finns en rad i Nigellas tredje bok, alldeles efter receptet på en glaserad chokladtårta i tre lager: "Serves 10. Or 1 with a broken heart." Lagom till tio personer. Eller en med ett brustet hjärta. Blott en handfull ord, men i dem ryms nästan hela hennes storhet.
Boken med chokladkakan heter "Nigella Bites" (en titel med mycket mer schvung än den pragmatiskt svenska "Nigella kort och gott") och jag köpte den 2001. På senhösten. Jag minns att det var då, för livet i övrigt var inte så kul, och värre skulle det bli. Jag skulle överdriva om jag påstod att Nigella räddade mig. Men boken var en av några livbojar under året som kom, en genväg in i en snäll och väldoftande och sensuell värld, en som möjligen inte lovade någon förändring men som åtminstone kunde hålla mig mätt och varm och sysselsatt i väntan på den.
Jag minns en lördag i mars året därpå, kanske var det april, när jag efter veckovis av deppande och en torftig diet av rostat bröd och baginbox masade mig ur mitt inrökta lilla vardagsrum och åkte in till stan. Jag köpte ett paket svindyrt carnaroliris, två ovaxade citroner och rosmarin i kruka. Sen åkte jag hem och lagade citronrisotton på sidan 43, lutad mot spisen och med träsleven rytmiskt ritande en evighetsåtta mot kastrullbotten. "Risotto måste vara en av de mest trösterika saker som överhuvudtaget går att äta" skriver hon i den inledande texten. På bilderna intill breder ett mörkgult hav av krämiga riskorn ut sig. Öar av nästan smält smör flyter i det. Jag satt i skräddarställning i soffan med en tallrik i ena handen och en sked i den andra. Var det trösterikt? Det var oändligt trösterikt.
Nigella har varit en konstant i mitt liv ända sedan dess. Jag har alla böcker utom den om julmat (är ingen större julmatsätare). Skyddsomslagen på böckerna är fransiga och blekta. Vissa uppslag går inte att öppna utan att man försiktigt petar in fingret mellan klistriga fläckar av tomatsås och smält socker och bänder lite grand. Andra faller upp alldeles av sig själv, flottfläckiga, som vore de tantsnusksex i händerna på en tonåring: uppslaget med mynta- och fetaostfyllda auberginerullar i "Nigella Summer"; uppslaget med chili con carne i "Feast", den som innehåller kakao och ketchup och täcks av knaprigt majsbröd. Den sidenmjuka citronlinguinen och den chilibultande kambodjasalladen i "How to Eat".
Och den genialiska béarnaisen ur samma bok: ett recept där man inte måste skikta smöret utan bara rör ner stora klickar rumsvarmt smör i äggblandningen. Inget recept har jag skrivit ner till vänner oftare än det. Béarnaisereceptet har förresten en dedikation. "Till Dominic" står det. Jag har ingen aning om vem Dominic är, men bara greppet att tillägna någon en béarnaise. Och så carbonaran i "Feast", bland oss Nigellister känt som "den post-coitala carbonaran", ett recept som man anar skrevs ner i samband med att hon träffade sin andra make Charles Saatchi. Ingen bild finns, men hela texten bubblar av det slags förälskelse som slutar med att man får tillverka extranycklar och vänja sig vid ett gäng nyförvärvade sambokilon. Och så citronrisotton, då.
Somligt har funkat sämre: rätten där en kycklingfilé ska gosa med chorizoskivor i ugnen var som att slicka på ett svettigt lår (i ett komplett osensuellt sammanhang, ska jag kanske tillägga); kakan med det magiskt lockande namnet Coca-Cola-kaka var platt i smaken och sockrig så jag fick huvudvärk.
Hon har alldeles för många recept på brownies (högst överskattad kaka) och boken med snabblagade recept var betydligt bättre som idé än praktik. Ändå är det något med en ny Nigellabok som får mig att känna som andra gör när det är dags för Nobelpriset i litteratur: fest, glam, årets roligaste händelse.
Ibland hör jag någon beskriva andra kockar som "en svensk Nigella". (Populärt exempel: "Leila Lindholm är en svensk Nigella.") Jag blir lika sur varenda gång. Det finns ingen svensk Nigella, ingen av någon annan nationalitet heller. För det finns ingen som gör riktigt det Nigella gör – nämligen förenar mat och liv, snarare än mat och lifestyle. Nog för att det finns en ansenlig dos lifestyle över fenomenet Nigella Lawson, förvisso. Håret. Jumperseten. De pastellbleka porslinsskålarna som bär henne namn. Den klassiska köksmaskinen från Kitchen Aid (varför har jag en Kitchen Aid? För att Nigella har en.).
Allt det där visuellt anslående, hennes alabasterhy och slickepottslickande, har också på sitt sätt kommit att trivialisera eller åtminstone överskugga hennes verkliga geni – nämligen förmågan att göra mat och ätande till intellektuellt och själsigt närande sysslor. Något som dels kan fördriva tiden, men också vara en sysselsättning helt i egen rätt, fullt jämförbar med att uppslukas av en bok eller ett samtal. Hon emotionaliserar ätandet, skulle man kanske kunna säga. Vilket hon förstås inte är den enda som gjort, men hon är en av mycket få som så till den grad lyckats omsätta det i text. (Vill ni ha ett exempel till? Nigel Slater. Också britt. Nigel och Nigella, man skulle kunna tro att de är släktingar. Det är de inte.) Och det är en tradition vi inte riktigt har i Sverige ännu: våra matprofiler är bra på att vara smarta, eller bra på att vara praktiska, eller bra på att stajla snyggt, eller duktiga på mathistoria, eller duktiga på att vara folkliga, men aldrig allt på samma gång.
Med Nigella får man strålglansen och bråddjupet i en och samma person, både lättsinnigheten och allvaret, både pannkaksmixen och pastamaskinen. Och man känner sig alltid inkluderad i hennes kök, tilldelad friheten att hitta egna vägar – till skillnad från till exempel de bitvis olidligt stränga River Café-böckerna, böcker som i likhet med Nigellas berett väg för det brittiska matundret, som även de i hög grad bygger på det italienska köket, men i allt väsentligt kräver puritansk perfektionism.
Sannolikt är hennes tillgänglighet en konsekvens av hennes i sammanhanget otypiska bakgrund: hon är ingen utbildad kock utan "bara" en hängiven och allt skickligare hemmamatlagare. Innan hennes karriär som domestic goddess tog fart i slutet av 90-talet var hon litteraturkritiker och krogrecensent, med en återkommande krönika om smink i The Times.
Jepp, vi pratar om det som man i de här sammanhangen gärna sammanfattar som "högt och lågt", men som lika gärna skulle kunna kallas komplexitet – ett konkret bevis på att en människa är mer än det som först möter ögat. Och, vad hennes profession anbelangar, att det går alldeles utmärkt att älska såväl tryffel som färdigköpt salladsdressing. Det handlar inte om snobberi, men inte för den skull heller om dess jantiga motsats: bara om ett kärleksfullt, nyfiket och inkluderande förhållningssätt till allt som går att laga, äta och ställa fram på ett middagsbord. Mat som en mycket konkret del av livet – och döden.
I min älsklingsbok "Feast" från 2004 – med undertiteln "Food to Celebrate Life", mat tillägnad livet – finns ett kapitel om begravningar och mat. Hon skriver om en väninna som kom förbi och ställde några matkassar med ett litet brev på trappan efter att hennes förste make dött i cancer, om hur "det var något av det snällaste någon kunnat göra". Hon skriver att "en människas gastronomiska persona ÄR den människans persona" – hur och vad man äter är en direkt representation av den man är. Och hon skriver om varför mat är viktigt när någon älskad gått bort: för att maten och ätandet är ett enkelt sätt att knyta de kvarlevande närmare varandra.
I en intervju i Guardian samma år återgav hon för övrigt en liten scen ur hemmet tiden efter att hennes make John dött: hon stod och packade upp matkassar i köket medan hennes femårige son tittade på. "Jag är så ledsen för att pappa dött", sade pojken, för att bara sekunden senare få syn på en snackspåse och brista ut i ett lyriskt "Ååååh! Twiglets!". "Om en vuxen skulle göra så skulle hon betraktas som sjuk", sade Nigella. Hon fortsatte: "Men det är inte sjukt. Det är bara fullkomligt ärligt".

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen