Skåne

En dog i jättekrock

En person dog och 46 skadades i en jättekrock på E 4 nordöst om Helsingborg i förmiddags. Bärgningsarbete beräknades pågå hela natten och det är oklart när vägen kan öppnas igen.

Vittnen talar om ett ofattbart kaos på olycksplatsen.
Olyckan inträffade vid elvatiden på Tranarpsbron mellan Åstorp och Östra Ljungby. Utmed motorvägen rådde svår halka och tät dimma. Massolyckan krävde en persons liv.
Hur många fordon som var inblandade är oklart.
Räddningstjänsten i Helsingborg meddelade dock att det rörde sig om ett hundratal.
Enligt polisen ska runt ett femtiotal fordon, mestadels lastbilar, ha var inblandade i olyckan i den norrgående färdriktningen. I södergående riktning var antalet fordon något färre.
Flera personer klämdes fast och fick skäras loss av räddningstjänsten.
Enligt Marie Ljung på Region Skånes pressjour skadades totalt 46 personer, men 32 av dessa var väldigt lindriga och kunde föras från platsen i en buss. 14 fördes bort i ambulans. Tio av dessa till Helsingborg med lättare skador i form av benbrott och liknande. Fyra fördes till Kristanstad med vad som betecknas som allvarliga skador. Framförallt handlar det om nack- och ryggsmärtor.
– Men läget är stabilt. Ingen har livshotande skador, säger Marie Ljung.
Inga barn ska ha kommit till skada.
– Jag har aldrig sett någonting som ens varit i närheten av det här, säger Scanpix-fotografen Björn Lindgren.
Enligt Lindgren har lätta och tunga fordon kört ihop både på de söder- och norrgående körfälten.
– Olycksområdet är mycket omfattande och sträcker sig så långt jag över huvud taget kan se, rapporterar han från sin utsiktsplats vid Tranarpsbrons södra ände.
– Det här är den värsta olyckan jag varit med om under mina 30 år i det här arbetet, säger räddningsledaren på plats, Jonas Hellsten, till hd.se.
Hela vägen har stängts av under räddningsarbetet. 
Hela E4 stängdes av i båda färdriktningarna under räddningsarbetet. När vägen åter kan öppnas för trafik är fortfarande under tisdagkvällen oklart.
Enligt polisens insatschef på plats, Lars Hallin, hade nästan hela det södergående körfältet tömts sent på tisdagen.
– I det fältet fanns 39 bilar. Hur många bilar som är i det norrgående är fortfarande svårt att säga. Det är svårt att komma in där och det är helt fullt med fordon, säger han.
Trafikverket kommer att göra en besiktning på platsen under onsdagsmorgonen. Först efter det kan eventuellt ett körfält öppnas igen för trafik.
– Möjligtvis kan det södergående körfältet öppnas under förmiddagen, säger Lars Hallin. 
En första prognos väntas klockan åtta, meddelar Trafikverket.
Läs alla artiklar om: Masskrocken på E4
Gå till toppen