Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Kurs lär dig köpa bussbiljett

Den som tycker att Skånetrafikens Jojokort är en utmaning kan andas ut. Ett påpassligt studieförbund ger en tredagarskurs.

Jojokort - kan vara knepigt att hantera.Bild: Arkivfoto: Mikael Anjou
Utbildningen ska hjälpa den som är ovan att hantera Skånetrafikens plastbiljett Jojokortet. Man börjar lågt med att studera stationsområdet Ystad. Tredje och sista kurstillfället tar hela gruppen kursdeltagare tåget från Ystad och reser till okänd ort, där man byter till buss. Sedan kliver man av. Därefter stiger man på och löser biljett hem igen.
Hittills har ingen bokat någon av de åtta platserna, men kursen startar först i april.
– De är för underbara, utbrister Skånetrafikens informationschef Ulrika Mebius spontant.
Tillbaka i yrkesallvaret understryker hon att Skånetrafiken ser positivt på initiativet från ABF i Ystad.
Där svarar Marianne Nilsson i telefon.
Hur kom ni på idén?
– Jag som är lite yngre kom på att jag själv inte visste hur jag skulle göra om bilen går sönder. Det är ju kontantlöst på tåg och buss numera, säger Marianne Nilsson på ABF Österlen i Ystad.
Vem riktar sig kursen till?
– Det är inte lätt i dag för äldre som saknar digital vana. Allt är ju digitalt i dag, tryck här och tryck där. Man är rädd att göra fel och man vet inte riktigt vad som händer. Vi försöker hålla ett lugnare tempo med plats för repetition och frågor.
Kursen ingår i ett bredare utbud som stegvis hjälper ovana datoranvändare att tränga in i digitala mysterier. Den som är sugen kan bygga på med kurser om smartphone-användning och läsplattor.
– Vi har märkt att de yngre seniorerna är mer intresserade av mac än pc, så vi tittar på det också, säger Marianne Nilsson.
När Sydsvenskan skrev om Skånetrafikens nya rutiner för biljettköp via mobilen, kom det en strid ström av frågor och kommentarer. 
– Vi kan ta upp det lite senare i smartphone-utbildningen, bedömer Marianne Nilsson.
Någon konkurrens är inte att vänta från Skånetrafiken.
– Vi gör inga insatser på det området. Vill man använda det sättet att köpa biljett, så kan man lära sig hos Wywallet, säger Ulrika Mebius och syftar på bolaget som förmedlar pengarna från resenären till Skånetrafiken.
Hon pekar på att Wywallet kan användas till allt fler vardagsnära tjänster som att betala parkering och rösta i schlagertävlingar. 
Gå till toppen