Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

LO föreslår välfärdsbolag

En ny bolagsform för välfärden med begränsade vinstuttag, föreslår LO:s första vice ordförande Tobias Baudin och ledare i 14 LO-förbund.Vårdföretagarna anser att valfriheten hotas och att förslaget skapar osäkerhet.


Vinstuttagen liksom värdeöverföringar blir begränsade till motsvarande statslåneräntan plus en procent, skriver fackledarna på Dagens Nyheters debattplats.
Dessa nya företag, som de kallar för samhällsbolag, bygger på en bolagsform som redan finns i aktiebolagslagen, SVB, som har särskilda vinstbegränsningar.
– Det finns två saker i LO:s förslag som både överraskar och gör mig beklämd. Det ena är bolagskonstruktionen (samhällsbolag) som har prövats redan och det finns inget vårdbolag i dag som drivs i den formen. Det är i princip omöjligt att driva en långsiktig verksamhet i den bolagsformen, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna.
– Det andra som gör mig bekymrad är att LO vill avskaffa Lov (lagen om valfrihetssystem). Det finns ingen reform som har uppmuntrat små bolag inom vård och omsorg så mycket som Lov.
– Om det här genomförs stoppas valfriheten inom vård och omsorg. Det skulle också hindra de nyinvesteringar som så väl behövs. Vem, utom skattebetalarna, vill skjuta till pengar om man måste driva verksamheten med kraftiga restriktioner?
Enbart det faktum att LO nu presenterar sina förslag kommer att påverka branschen, menar Håkan Tenelius.
– När en stor och viktig organisation som LO lägger fram förslag som så radikalt skulle förändra förutsättningarna för vård- och omsorgsföretagen så hämmar det utvecklingen redan i dag. Den politiska osäkerheten gör att företagen inte vågar satsa och nyanställa.
Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt gläds åt LO-förslaget.
– Det är väldigt goda nyheter, det ansluter till det som Vänsterpartiet har föreslagit. Vinstdrivande bolag ska inte bedriva välfärdsverksamhet, säger Sjöstedt som uppfattar LO:s linje som klart skarpare än det förslag som Socialdemokraterna kom med i höstas.
– Det är en rätt stor skillnad, vinstsyftet ska bort. Det är betydligt vassare, säger Sjöstedt.
Han ser dock en oklarhet i förslaget. Att kommunerna ska kunna välja att låta andra än de så kallade samhällsbolagen driva verksamhet. Det finns inga skäl till det, enligt Vänsterpartiet.
– För oss blir det en viktig valfråga 2014, en möjlighet för väljarna att stoppa vinsterna i välfärden, säger Sjöstedt.
Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström sågar helt LO:s förslag.
"Det är djupt beklagligt att LO väljer en reglerings- och förbudslinje som hindrar företagande och som riskerar att leda till att viktiga jobb försvinner samtidigt som valfriheten minskar för oss alla. Över 10 000 privata företag, 100 000 anställda och hundratusentals människor kan komma att beröras av det som LO nu föreslår. Måtte det inte få genomföras", skriver han i en kommentar.
Gå till toppen