Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Olyckan summerades

Räddningstjänst, polis och ambulanspersonal berättade om tisdagens trafikkatastrof på E4.

Räddningsfolket höll presskonferens under eftermiddagen.Bild: Foto: Ola Nilsson
Platsen var under Tranarpsbron, där två kilometer fordon i olika storlekar kolliderat bara fyra timmar tidigare. En person miste livet och 14 personer har förts till sjukhus i ambulans.
Räddningsarbetet leddes av Jonas Hellsten, som talade om en gigantisk olycka.
Tillfrågad om orsakerna till olyckan svarade han:
– Det var dimmigt och halt, men på väg till olycksplatsen efter det första larmet blev vi omkörda av många personbilar och även lastbilar. Jag tror de körde för fort, höll för korta avstånd och var okunniga om den här typen av väder.
Först på plats av räddningstjänsten var Mikael Kadanik.
– Sikten var 10-15 meter, lastbilar fortsatte köra in i varandra och peronbilar klämdes mellan dem.
Först när olyckan inte fortsatte växa kunde det egentliga räddningsarbetet börja. Vi började med att stoppa tankbilarna för att varna annan trafik. Hur det hela olycksförloppet började vet jag inte, berättar Mikael Kadanik.
Jonas Hellsten meddelade att att räddningsarbetet var avslutat vid 15.30-tiden.
– Nu lämnar vi över till försäkringsbolagens restvärdesräddare. De tar hand om bärgningen  och den utspillda diesoljan, minst ett par hundra liter.
I en av ambulanserna på väg till olycksplatsen satt Thomas Malmquist:
– Det var helt avstängt i norrgående och sydgående riktning, så vi körde mot trafiken in i den södergående körbanan, trafiken var ju stoppad. Vi inventerade skador och mötte ett kaos – en annan ambulans var en del av olyckan. Lastbilar var väldigt sammantryckta.
Thomas Malmquist beskriver att många av de människore som funnits i fordonen var skärrade, men de flesta drog sig norrut från bron för att lämna området. 
Dit hade Jonas Hellsten beställt bussar, så att människorna kundre räknas och äta.
Enligt Thomas Malmquist fördes fyra skadade med ambulans till Kristianstad, fem till Ängelholm och nio till Helsingborg. Därutöver kördes omkring 25 personer med buss till Ängelholm.
En polis på plats meddelade att man hoppas, mycket preliminärt, att Tranarpsbron är röjd klockan 06 på onsdagsmorgonen...
Gå till toppen