Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Varför läggs Statsteatern ner?

Niklas Hansson på Statsteatern i Malmö har beslutat att lägga ner efter nästan tre år och tio produktioner.

Niklas Hansson.Bild: Foto: Henrik Rosenqvist
– Framför allt är det en ekonomisk fråga, att vi inte får pengar från stat och region. Vi brukar få av Malmö kulturstöd, men det håller inte i längden att inte få in mer pengar.
Hur känns det att behöva lägga ner?
– Det är som alla avslut, att det både är tragiskt och samtidigt en lättnad. Jag vill också komma ifrån teatervärlden. Jag hade en tanke om att man kunde göra något annat inom dramatik och teater, men det verkar som att det finns en väldig konformitet vad gäller hur det ska se ut, nämligen den politiskt korrekta samhällskritiska teatern som etablissemanget och samhället köper. Tidningarna också. Jag har försökt göra något annat. Jag tror publiken gillar det, men det är svårt att inte nå ut om man inte har alla på sin sida.
Vad är det ni har försökt göra?
– Vi gick ut från början med att vi var samhällshyllande och det har vi hållit fast vid.
Har det legat er i fatet att ni har försökt vara samhällshyllande?
– Ja, det verkar ju så. Det är intressant att samhället verkar vilja ha samhällskritiken. Samhällskritiken ger ju legitimitet åt makten. Men man ska inte vara helt generell, för vi har ju också fått pengar och det har skrivits om oss.
– Det kan säkert också ligga oss i fatet att de som får bidrag nästan alltid har utbildning på teaterhögskolor, både regissörer och skådespelare, och det har ju inte jag. Det kanske också systemet vill premiera.
Vad ska du göra nu?
– Jag får väl försvinna i intet tills jag vet.
Har du några planer på annan kulturell verksamhet?
– Nej, inte för tillfället. Jag är rätt trött på det.
Gå till toppen