Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ansvariga på Sus riskerar åtal

– Hade det varit ett företag hade vi övervägt att stänga det, säger Arbetsmiljöverkets chef i Malmö Mats Ryderheim.

Bild: Foto: Göran Olsson
På onsdagen presenterade Arbetsmiljöverket resultatet av sin utredning av arbetsmiljön vid akuten i Lund, för representanter för sjukhuset, regionråd och ett antal huvudskyddsombud. Arbetsmiljöverkets chef berättar att om sjukhuset inte vidtagit mycket omfattande åtgärder till den 15 mars väntar ett kraftfullt vite eller åtal för personer högt upp i organisationen.
– Det är skamligt att Skånes största arbetsgivare med 30 000 anställda beter sig såhär. Att jobba med liv och död utan att ha förutsättningarna för det är en helt oacceptabel psykisk belastning, säger Mats Ryderheim.
Personalens uppfattning om arbetssituationen får Arbetsmiljöverkets fulla stöd. Nu krävs rejäla åtgärder. Flera lex Maria-anmälningar från akuten i Lund visar att personer dött för att sjukhuspersonalen inte hunnit med. Personalen har protesterat och lämnat sina tjänster i protest mot situationen. I veckan sade ytterligare sjuksköterskor upp sig. Det innebär ett ekorrhjul som sjukhuset inte kommer ur, ifall man inte förändrar systemet i grunden anser Arbetsmiljöverket. Hur situationen ska förändras har sjukhuset fram till den 15 mars på sig att visa.
– Det finns en stor obalans mellan antal liv att rädda och de resurser som finns tillgängliga. Det har vi förklarat för regionrådet och sjukhusledningen idag. Klarar inte sjukhusledningen av det här får politikerna ingripa, säger Mats Ryderheim.
Sjukhuschefen Jan Eriksson skriver i ett pressmeddelande att patientflödet från akutmottagningen till övriga vårdavdelningar är ett av de viktigaste problemen. Det ska förbättras med ett projekt på hela sjukhuset mellan 28 januari och 10 februari.
I somras tog skyddsombuden på Sus kontakt med Arbetsmiljöverket i Malmö. Sedan dess har facket försökt förhandla med sjukhusledningen. Före jul gav läkarna upp hoppet om en dialog med sjukhusledningen, och uppmanade Arbetsmiljöverket att ingripa.
Om två veckor beslutar Arbetsmiljöverket vilka sanktionerna blir.
Jan Ljunghusen, nytillträdd chef för akutmottagningen.
Han blev inte helt överraskad över den hårda kritiken från Arbetsmiljöverket.
– Jag tyckte man kände igen en del i det här. De var väldigt tydliga, säger han.
Han har stort hopp om att de testveckor som akutmottagningen ska ha i vecka 5 och 6 ska visa hur problemen på akuten ska kunna lösas framöver.
Då ska akutmottagningen få extra resurser för att kunna hitta nya arbetssätt på akutmottagningen och för att slussa patienter vidare till kliniker på sjukhuset.
– Jag hoppas att vi får en information utifrån testveckorna som vi kan ha glädje av och kan bygga vidare på, säger han.
Gå till toppen