Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gaykrog köper La Couronne

Den klassiska Malmörestaurangen La Couronne är såld. I april öppnar Göteborgsrestaurangen Bee Kök & Bar en dotterkrog i lokalerna.

Sydsvenskan har tidigare skrivit om Bee Kök & Bars planer på att öppna i Restaurang Piccadillys lokaler på Gustav Adolfs torg i Malmö i februari. Men de kom inte överens med hyresvärden om detaljerna och öppnar nu istället på klassisk Malmökrogadress: Bee Kök & Bar har köpt restaurang La Couronne, som varit till salu i ett och ett halvt år.
La Couronne var på 90-talet en populär mötesplats med klubbar, poesiaftnar och annat och drevs av personer med anknytning till musikstudion Tambourine Studios. De senaste åren har Malmö Comedy Klubb haft sina ståuppkvällar i restaurangens källare.
– Alla gånger jag har varit i Malmö har jag alltid hamnat på La Couronne. Jag har alltid trivts där för det är en väldigt fin och mysig krog. Den stämmer med vårt sätt att tänka kring vad man vill ha när man går ut, säger delägaren Ulf Olsson.
Bee Kök & Bar tar över restaurangen den 1 april och öppnar efter viss renovering och uppfräschning omkring den 25 april.
– Det är jätteviktigt för oss att mysighetsfaktorn finns kvar. Vårt mål med uteserveringen är att få till en liten piazza-känsla, säger Ulf Olsson.
Hbt-personer (homosexuella, bisexuella och transpersoner) är en del av Bee Kök & Bars målgrupp, men restaurangen vill att alla oavsett bakgrund ska känna sig välkomna. Ägarna kallar restaurangen ”straightfriendly” (heterovänlig), eftersom de vill att man ska reflektera över innebörden av att gruppera människor i olika fack.
Köket har en bistroinriktning med både franskt och svenskt på menyn.
Källarlokalen, som idag är en festvåning, lämnas orörd tills vidare. Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg ska komma med förslag till en lounge som är tänkt att öppna i september. Bee Kök & Bar kommer inte att ha någon klubbverksamhet i Malmö, vilket de har i Göteborg. De har istället inlett diskussioner om samarbete med gayklubben Wonk.

Nästan 60 års historia

La Couronne öppnade 1957 i lokalerna på Södra Förstadsgatan där apoteket Kronan och senare en ölhall legat. La Couronne var Malmös första internationella vinrestaurang och var på 60-talet ett inneställe. Den drevs mellan 1963 och 1965 av Christer Gärdsby. I mer än tjugo år var den därefter en kinakrog, China Town.
1996 förvandlades restaurangen återigen till La Couronne av en grupp människor med anknytning till Tambourine Studios. Den var en populär mötesplats, men drogs med ekonomiska problem och lades ned 1999.
Nätverket Ut Bar med Ludvig Böss som barchef nyöppnade La Couronne samma år, men stängde år 2000. 2001 köpte Brogatan restaurangen och döpte filialen till ”En bit ifrån”. 2002 fick La Couronne dock tillbaka sitt gamla namn och delägaren Staffan Asker tog över verksamheten. Alain Lemaire blev restaurangchef 2002.
Restaurangen drivs idag av Alain Lemaire och Younes Becher.
Gå till toppen