Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Receptkrav på värktablett

Efter förgiftningar vid överdoseringar av det smärtlindrande ämnet paracetamol har Giftinformationscentralen slagit larm och vill receptbelägga vissa preparat. Läkemedelsverket menar att bilden är komplicerad.

Förgiftningarna vid överdoseringar av det smärtlindrande ämnet paracetamol har ökat så kraftigt att Giftinformationscentralen slagit larm och vill receptbelägga vissa preparat.
Läkemedelsverket menar att bilden är komplicerad.
I skrivelsen till Läkemedelsverket begär Giftinformationscentralen att verket receptbelägger vissa preparat med paracetamol och kräver varningstexter, skriver Dagens Nyheter. Exempel på sådana preparat är Reliv, Panodil och Alvedon.
– Utvecklingen är oroande, säger den medicinska chefen Mark Personne på Giftinformationscentralen.
Cecilia Bernsten, forskare vid Läkemedelsverket, säger till TT att det inte är säkert att antalet förgiftningar ökar.
– Bara för att antalet samtal till Giftinformationscentralen ökar, är det inte säkert att antalet förgiftningar ökar. Det är en viktig signal, men i Socialstyrelsens statistik ser vi inte att antalet förgiftningar ökar. De ökade i antal för några år sedan, men det var innan omregleringen av apoteksmarknaden.
Dessutom, säger hon, visar en studie vid Uppsala universitet att ungdomar främst får sina värktabletter från hemmet.
– Vi har tydliga signaler på att det är så. Vidare sker cirka 75 procent av all försäljning av paracetamol på recept, så det är inte alls säkert att vi kommer åt problemet genom att ändra reglerna för butiksförsäljningen.

Värktabletter kan ge levefskador

Alvedon och andra värktabletter som innehåller paracetamol har kunnat köpas fritt av personer över 18 år i vanliga butiker sedan den 1 november 2009.
Den aktiva substansen i Alvedon, paracetamol, kan ge allvarliga leverskador om den överdoseras. Symtomen kommer smygande och när de väl kommer är det ofta för sent.
Förgiftning av läkemedel är den vanligaste självmordsorsaken bland kvinnor, och näst vanligast för män. Inte sällan används receptfria värktabletter som innehåller paracetamol.
En annan riskgrupp är småbarn, som ofta får Alvedon som febernedsättande läkemedel i form av suppositorium. Om de angivna doseringarna och doseringstiderna inte respekteras kan det uppstå leverskador. 
Gå till toppen