Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sjukhuschefen medger problem

Sjukhuschefen på Sus, Jan Eriksson, medger problemen på akuten i Lund. ”Hela sjukhuset ska vara med och påverka flödet av akutsjuka patienter”, säger han.

Sjukhuschefen Jan ErikssonBild: Arkiv: Håkan Röjder
Eriksson hänvisar istället till ett stort projekt som ska leda akuten ur krisen.
– Det rör sig om det största projektet någonsin på svensk mark, säger han.
Arbetsmiljöverkets chef i Malmö Mats Ryderheim levererade i går en svidande kritik mot arbetsmiljön på Sus akutmottagning i Lund.
Kritiken kom som kommentar till den så kallade underrättelse som hans myndighet levererat och som kräver en bättre arbetsmiljö på både kort och lång sikt.
– Hade det varit ett företag hade vi övervägt att stänga det, sa Mats Ryderheim.
– Det är skamligt, fortsatte han, att Skånes största arbetsgivare med 30 000 anställda beter sig så här. Att jobba med liv och död utan att ha förutsättningarna för det är en helt oacceptabel psykisk belastning.
Sjukhuschefen Jan Eriksson ville igår inte gå i polemik med Ryderheim.
– Kritiken får stå för honom, sa han bara.
Och kritiken som Arbetsmiljöverket levererat i form av underrättelsen vill han också avvakta med att besvara i alla delar.
Jan Eriksson ger dock Arbetsmiljöverket rätt i kritiken som säger att akuten blivit en propp. Det dröjer för länge innan patienter som fått sin behandling kan föras vidare ut till rätt avdelning och akutens personal måste därför fortsätta vårda dem.
– Situationen är inte optimal och jag förstår att medarbetarna är frustrerade, säger han.
I slutet av månaden ska Sus därför inleda vad Jan Eriksson kallar det största projekt någonsin på ett sjukhus på svensk mark.
– Hela sjukhuset ska vara med och påverka flödet av akutsjuka patienter, säger han. Det innebär bland annat fler specialister, samarbete med andra kliniker och att klinikerna håller vårdplatser fria för akutpatienter.
– 200 chefer är inblandade vilket vittnar om att vi tar problemet på allvar, säger Jan Eriksson.
Vad händer när projektet är slut efter två veckor?
– Vi ska göra en snabb utvärdering och se vad som ger mest, säger divisionschefen Eva Thorén-Todoulos.
Enligt både Thorén-Todoulos och Jan Ljunghusen, chef för akutkliniken, har akutmottagningen i Lund för få läkare och sjuksköterskor. De vill inte ange hur många som saknas.
Behöver ni också mer pengar?
– Det är inte nödvändigtvis så, säger Eva Thorén-Todoulos.
– Vi får räkna på det och återkomma, säger Jan Ljunghusen. För det handlar också om hur vi jobbar.
Gå till toppen