Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Det var roligare med ett race”

Storbritanniens framgångar i London-OS gav short-trackstjärnan Elise Christie en kick. Nu är hon på jakt efter en egen OS-medalj. EM i Malmö blir ett viktigt steg på vägen.

I går eftermiddag hade Elise Christie och de brittiska landslagsåkarna tillgång till EM-banan i Isstadion under femtio minuter. I dag inleds EM med distansen 1 500 meter.Bild: Lars Dareberg
Siktet är inställt på OS i Sotji om ett år. Men de två närmaste månaderna avgörs ett EM och ett VM.
För Storbritanniens 22-åriga Elise Christie är det dags att på allvar ta klivet upp i världstoppen.
– EM är ett bra test. Vi har ett ungt lag som behöver bekanta sig med mästerskapsmiljön och få mer taktisk erfarenhet, säger Stuart Horsepool, förbundskapten för Storbritannien som har femton åkare i Malmö.
För Elise Christie, rankad som världsetta på 1 000 meter, är EM en av årets viktigaste tävlingar.
– Tanken är att formen ska vara som bäst vid VM i mars, men redan under EM hoppas jag få ett kvitto på att vi är på rätt väg. Ett mästerskap är ett mästerskap och jag siktar så klart på att nå en topplacering.
Hon tog sina första skär som konståkare hemma i Livingston i Skottland. När hon var tolv år började ett lag träna short-track i samma ishall. För att få mer träningstid bestämde Elise Christie sig för att träna med laget en gång i veckan.
– När jag var sexton år gick jag över helt till att fokusera på short-track. Jag var trött på att hålla på med en bedömningssport. Det var roligare med ett ”race” – den som korsar mållinjen först vinner, berättar hon.
Hon sågs genast som en stor talang i sin nya idrott och flyttade så småningom till Nottingham, där Storbritanniens landslag har sin bas. Hon har blivit lagets stjärna men väntar fortfarande på en mästerskapssuccé. Hittills har hon fått nöja sig med ett brons från EM 2010.
1 000 meter är hennes starkaste distans och den senaste tiden hon tränat hårt för att bli bättre på 500 meter och 1 500 meter. Att behärska samtliga distanser är ett måste för att kunna vara med och slåss om medaljerna.
Sommarens London-OS var en stor upplevelse för hela Storbritannien och det gav också Elise Christie extra motivation till hennes egen OS-satsning:
– När jag såg succén för våra idrottare kände jag att jag ville jobba på ännu hårdare med min egen träning.
För att kunna ta ytterligare ett kliv framåt måste hon bli jämnare, förbättra sin start och finslipa tekniken. Till sin hjälp har hon fått Sueng-Jae Lee, sydkoreansk före detta åkare.
– Han är en duktig coach och har stor erfarenhet. Vi har kommit fram till att jag behöver mer kunskap och inte öka träningsdosen för att utvecklas ytterligare.

Så tävlar de i Isstadion

Fredag
15.00 EM startar.
15.00–18.15 1500 m.
Svensk delt: Ranya Ezzi.
19.30-20.30 Kval i stafett.
Lördag
12.00–16.30 500 m.
Svensk delt: Ranya Ezzi.
16.55-17.30 Semifinaler i stafett.
Söndag
12.00–15.30 1000 m.
Svensk delt: Ranya Ezzi.
14.50-15.30 Semifinaler & finaler på 1000 m/3000 m.
15.55-16.50 Final i stafett.
Gå till toppen