Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Energin styrs med app

Via surfplattan kan du styra allt, från eltandborste till tvättmaskin. Du tar ett dopp i poolen och firar ”staycation” hemma – med elbilen utanför dörren.

Det är framtidens boende som ska testas i Västra hamnens nyaste kvarter. Arkitekten Cord Siegels dröm är att hemmen ska bli så trevliga att hyresgästerna inte vill ut och resa. De kan uppleva Kanarieöarna, Kalifornien, Grekland och andra populära turistmiljöer i sina egna orangerier. På gården har de en ”urskog” med gamla växter och fågelkvitter.
Huset kallas Hållbarheten och ska vara fullt inflyttat senast den 1 april. Bakom bygget står Eon, som också subventionerar hyrorna med 30 procent under de första tre åren. Det är ett av flera tester som görs inför Hyllieprojektet som ska förse hela den nya bebyggelsen på Hyllievång med ett smart energisystem.
– Vi vill hitta lösningar som kan användas i alla hem, säger kommunikatören Maria Swartling-Jung när hon visar runt.
Hyresgästerna ska testa hur mycket el och värme det går att spara. De får en surfplatta med en app som visar hur mycket som tas ut i varje uttag. Med plattan eller en smart telefon kan de reglera förbrukningen efter behov och kostnad var de än befinner sig. De kan sätta på tvättmaskinen när tillgången är som bäst och taxan som lägst. Stänga av ett bortglömt strykjärn eller sänka värmen tills de är på väg hem igen.
Eon räknar med att hyresgästerna ska sänka sin förbrukning med minst tio procent.
Hållbarheten innehåller åtta lägenheter med olika energisystem. Fyra av dem värms med fjärrvärme, två med el och två med gas.
Till varje lägenhet finns en elcykel och en elbil eller en gasbil som kan tankas vid entrén.
På taket finns solfångare, solceller och ett vindkraftverk som ska värma den gemensamma poolen och lägenheternas orangerier. Huset har ett eget batteri som kan lagra sol- och vindel när det blir för mycket på en gång.
En morot för hyresgästerna är att de ska kunna sälja el till Eon om det skulle bli över på husets egen produktion.
Det blir ett lyxigt boende med fjärrvärmevärmda takterrasser och garageinfart.
– Vi vill visa att man inte behöver sänka sin levnadsstandard för att leva klimatsmart. Det kan bli tvärtom, säger Maria Swartling-Jung.
Alla lägenheter är i två plan med bastant köksö i betong och en avskalad inredning i vit puts, betong och ask. Det finns badrum eller dusch på båda våningarna och tvättställ i ett av sovrummen som en udda detalj.
Ytan varierar från 112 till 130 kvadratmeter, men alla lägenheter är treor.
Hyran ligger mellan 9 086 och 13 441 kronor i månaden. Bil och cykel ingår men inte el och värme. Den som flyttar in får vara beredd på en kostnadsökning efter tre år. Då blir det vanliga hyreslägenheter och subventionerna försvinner.
Över 300 personer har anmält sitt intresse på några dagar. Tiden går ut den 20 januari. Alla anmälningar kommer att granskas inför urvalet.
– Vi vill ha så stor bredd som möjligt, säger Maria Swartling-Jung.
Gå till toppen