Kultur & Nöjen

Gräskulturen breder ut sig

Det finns bara en film som jag suktar efter under julhelgerna. Nej, jag talar inte om kommunistpropagandan ”Karl Bertil Jonsson” eller antisemitiska ”Ivanhoe” som år efter år väljer fel tjej. Jag behöver varken Julie Andrews think-positiveness i ”Sound of Music” eller den förhatliga ”Grinchen”.
Kajsa Haidl.Bild: Foto: Jesper Berg
Nej, under årets mörkaste dagar söker jag tröst i ”Ensam Hemma”. Följetongen från tidigt 90-tal var åttaårige Kevin som under något oklara omständigheter blir kvarglömd hemma, gång på gång, när familjen reser bort. 1:an eller 2:an spelar ingen roll. Det är varken intrig eller dialog jag är ute efter. Jag vill bara uppleva den perfekt klädda julgranen och Macaulay Culkins rena rådjursögon medan han gillrar ännu en tjuvfälla. Faktum är att Macaulay Culkin som åttaåring är min form av eskapism. Jag fantiserar om att barnstjärnan ser likadan ut nu som för tjugo år sedan.
Det gör han, som vi alla vet, tyvärr inte. När Culkin fångas på kändisbilder idag är det som förväxt moppepojke med blodsprängda ögon, Skinncity-skinnrock och ett sorgligt försök till blont skägg. Han är utmärglad och dricker Red Bull, på väg till rätten för ännu ett åtal om tungt droginnehav.
Nu verkar det inte bättre än att Justin Bieber är på väg mot samma bittra livsöde. För ett par veckor sedan läckte nöjessajten TMZ bilder på den 18-årige popstjärnan rökandes något misstänkt likt en joint på en hotellfest i Newport Beach. Hängivna beliebers hotar med alla tänkbara straff för att få stjärnan att sluta med sin, citat, allt vildare livsstil. Hashtaggen #cutforbieber samlar till exempel fans som skär sig i armarna i ren utpressning.
Bedårande barnstjärnor har alla den vägen vandrat. Drew Barrymore. Lindsay Lohan. River Phoenix. Bröderna Aaron och Nick Carter. Miley Cyrus (Salvia, som tonårsstjärnan åkte fast för 2010, kan säkerligen vara en inkörsport till tyngre droger).
Med en drömsk Hollywoodfond som bakgrund breder gräskulturen ut sig allt mer även i Sverige. Härom året gjorde Nöjesguiden ett större reportage om cannabis och frågade sig varför ingen vill ta debatten om legalisering trots att användningen bland unga bara ökar. I Malmö rapporteras drogen vara vanligare än någonsin, delvis på grund av de senaste årens nedmontering av den danska tullen.
Det märks på två sätt. Idag är gräs lika enkelt att få tag på som de polska smuggelcigaretterna under disk. Och: Den unga klubbgenerationen i stan festar sämre och är redan blasé, på grund av gräsets förslöande effekt. Jag klandrar dem inte. Med tanke på den kollektiva ångesten över ungdomsarbetslöshet och bostadsbrist bland unga är det konstigare att inte fler knarkar. Att vara arton år går inte ihop idag. Det kräver sin form av eskapism, vare sig det är att blaza eller spela Xbox.
Med hjälp av Flashback (källan till all visdom) kan man enkelt öva in alla argument för varför en joint är mindre farlig än en vanlig cigg. Malmös brottslighet är i sin tur förmodligen för hög för att polisen ska prioritera ett par stenade tonårsglin på Industrigatans svartklubbar.
I amerikanska tv-serien ”The Wire” har polismyndigheten inte längre tid att jaga missbrukare eller langare på grund av nedskärningar. ”I am only here for the bodies”, konstaterar mordutredaren McNulty krasst. Han har förresten också Skinncity-skinnrock på sig.

Tre tips

1. Tvåårsfirande. Kiloton firar två år i trogen tjänst med tyska Andhim och Möllanhousiga Real Cool i baren. Lördag klockan 23–03 på Babel.
2. Trelleborgssaker. Sakletarna Jonas Liveröd och Sara Wallgren ställer ut delar ur Trelleborgs stadssamling (bland annat ånglok och persiska fågelägg). Vernissage ikväll på stans museum klockan 18–21.
3. Träsh på Inkonst. Nya konceptklubben Träsh på Inkonst förenar dålig film, performancekonst och total avsaknad av klass. Svårslagen kombination. Ikväll klockan 22–03.
Gå till toppen