Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Vindkraft räcker inte

Huset Hållbarheten hjälper Malmö till hållbarhet.
Vindkraft räcker inte för att staden ska nå miljömålen.

Bild: Arkiv: Henrik Rosenqvist
År 2020 ska den kommunala verksamheten med skolor, kontor, idrottsanläggningar och annat, drivas på endast förnybar energi.
”2030 ska det gälla hela kommunen.
Vid det laget väntas metoderna att få el från solceller vara så utvecklade att de kan täcka tio procent av kommunens totala elbehov, Det satsas också på biogas men det är främst som fordonsbränsle. Vindkraft blir den största elkällan, enligt vad expertisen vet nu.
Kommunen har avsatt pengar för att finansiera en del av de vindkraftverk som ingår i planerna.
– Men vi kan aldrig stå för hundra procent av produktionen, säger miljöförvaltningens klimatstrateg Joakim Nordqvist.
I så fall skulle kommunen tvingas agera elbolag och sälja överskott när det blåser hårt eller stå utan el i vindstilla lägen.
Därför vill kommunen köpa grön el enligt upphandlade kontrakt, både från andra håll och privata bolag i Malmö.
– Men den viktigaste vägen att nå målen är att bli en effektivare energianvändare, säger Joakim Nordqvist.
Inför 2030 måste hela staden hjälpa till.
De planerade bostadskvarteren i Hyllie ska bli föregångare. Här räknar Malmö kommun, Eon, VA Syd och Energimyndigheten med att halva stadsdelen ska drivas med förnybar eller återvunnen grön el 2015.
Det finns kritiker som hävdar att kommunens experter räknar för optimistiskt. För att klara den förväntade leveransen måste vindkraftverken snurra även på nätterna. Frågan är hur det låter i omgivningen, när trafiken från vägarna tystnar.
Joakim Nordqvist svarar att alla vindkraftsbyggen prövas noga. Visar det sig att det blir för mycket buller i bostäder omkring eller att möllorna stör landskapsbilden blir det inget tillstånd.

Kan ge 100 GWh/år

I Malmös nya översiktsplan nämns ett antal platser som är särskilt lämpliga att montera möllor på. Det är ett band längs Yttre Ringvägen, ett öppet område mellan Tygelsjö och Glostorp, Norra hamnen och grundet Sjollen samt en utbyggnad av den befintliga parken på Lillgrund utanför Klagshamn.
Enligt en beräkning i planen kan fem vindmöllor på 150 meters höjd och åtta på 180 meter tillsammans ge 100 Gigawatt-timmar per år (GWh/år). Det bygger på att bladen snurrar 25-30 procent av årets 8 760 timmar, vilket grundas på statistiken från befintliga verk.
Malmös kommunala verksamhet förbrukar nu 115 GWh/år, men förväntas ha sänkt behovet till 100 GWh/år 2020.
Gå till toppen