Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Brist på kunskap

– Den fattigdom vi ser handlar om brist på kunskap och livschanser, inte om pengar i första hand, säger barnsjuksköterskan Marie Öjerstedt.
Hon arbetar på Barnavårdscentralen i Rosengård och möter utsatta familjer varje dag.

Abeer Muhammad bor i Rosengård med man och två små döttrar.
Idag har hon kommit till barnavårdscentralen för att få lillflickan Rugayan vaccinerad.
Samtidigt får hon chansen att prata med personalen om hur familjen har det och få råd och stöd i sin vardag.
– Det är jätteviktigt för mig. Jag vet inte så mycket som jag skulle vilja om mina barns behov. Och det handlar inte bara om hälsan utan om hela det sociala, säger Abeer Muhammad.
Vad skulle du göra om inte den här möjligheten fanns?
– Då skulle man inte veta vart man ska vända sig om man får problem eller tycker det är jobbigt.
Tycker du att det är jobbigt?
– Ibland. Det skulle bli svårt för oss att vara tvungna att flytta från plats till plats för att vi inte vet.
Barnsjuksköterskan Marie Öjerstedt möter ständigt familjer som lever i samhällets utkant – oftast på bidrag.
Hon ser dagligen den svenska barnfattigdomens verkliga ansikte.
Hennes slutsats är entydig.
Enbart en fungerande ekonomi räcker inte för att leva ett rikt liv. Även om det oftast finns pengar till det nödvändigaste varje månad kan den sociala nöden vara stor.
– Sina barns behov av mat och kläder klarar nästan alla familjer. Men då har man också tvingats välja bort nästan allt annat, säger Marie Öjerstedt.
Hon talar om barn som aldrig får de villkor och förutsättningar som borde vara självklara i Sverige.
Samma prylar som kompisarna, pengar till skolutflykten, råd att gå till simhallen eller på bio, en semesterresa med familjen, något att berätta om efter sommarlovet.
Marie Öjerstedt säger:
– En del av våra familjer är bostadslösa, har inte vagn, sängar, kläder till sina barn. Men de kommer ändå hit på utsatta tider för att väga, mäta, vaccinera, få råd och information.
– Många av kvinnorna är ensamma med sin stora familj och har huvudansvaret för hemmet. Har de inget nätverk blir de väldigt utsatta.
Du talar om social nöd?
– Ja. De vuxna blir upptagna med basala behov. De försöker ordna den lilla värld de tvingas leva i. Mat, kläder. Tvätta blir ett helt projekt. Laga mat likaså.
– Sedan förväntas de vara bra föräldrar också. Det är svårt, för att inte säga omöjligt. De förutsättningarna finns liksom inte.
Vad tycker du är den största bristen?
– Det här är kämpande, duktiga föräldrar som gör allt de kan för sina barn. Men de står utanför på alldeles för många sätt. I samhället, på bostadsmarknaden, när det gäller jobben.
– Även om man klarar av ekonomin så är utanförskapet en fattigdom i sig när det gäller kunskap och chanser. Livsmöjligheter. Val.
– Egentligen handlar det om en vuxenfattigdom som går över på barnen. Och stoltheten gör ju att många håller masken i det längsta. Nödsignalerna kommer sent.
Vaccineringen av lilla Rugayan har avlöpt lyckligt. Hon ser sig storögt omkring medan mamma Abeer Muhammad byltar på henne ytterkläderna.
Barnsjuksköterskan Lisbeth Dahl Molander säger hejdå till den lilla familjen. Hon ser ut genom fönstret, ut över ett snöigt Rosengård.
Så säger hon:
– Jag tänkte på det när jag kom hem från jobbet igår kväll och pussade mina barn godnatt. Jag tänkte: ”De vet inte hur bra de har det – hur bra vi har det”.
Hur kändes det?
– Som en klump i magen. Faktiskt.

Barnfattigdom

I Sverige råder enligt Statistiska Centralbyrån barnfattigdom i hushåll som behöver försörjningsstöd eller vilkas inkomst inte räcker till ”nödvändiga materiella tillgångar”.
Enligt EU löper familjer som har lägre inkomst än 60 procent av landets medianinkomst en ”risk för fattigdom”.
Enligt den senaste statistiken (från år 2011) lever 19 000 av Malmös 56 000 barn under 18 år under förhållanden som betraktas som barnfattigdom.
Det är drygt 30 procent av barnen i Malmö. Motsvarande siffra för hela landet är 11–15 procent.
Gå till toppen