Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tveksamheter kring koggskötseln

Fotevikens vikingamuseum får fortsätta att sköta Malmös kopior på två medeltida koggar.
Trots konkurs. Trots tveksamheter kring upphandlingen.

Bild: Foto: Ingemar D Kristiansen
I hård strid mot två andra intressenter vann Stiftelsen Foteviken ett tvåårigt uppdrag om drift och visst underhåll av kommunens två kopior på medeltida koggar.
Stifelsens anbud var något lägre än närmaste konkurrenten, upplevelseföretaget Strömma som utöver bussar driver Älvsborgs fästning, Vaxholms kastell och rundtursbåtarna Rundan i Malmö och Paddan i Göteborg.
Fotevikens avtal gällde i två år, 2010-2011.
Med en möjlighet till att förlänga uppdraget i ett år.
Malmös kulturnämnd valde två år.
– Förlängningen grundar sig på ett beslut i kulturnämnden i mars 2011, säger Göran Larsson, kommunens museidirektör.
Men i tilldelningsbeslutet från november 2009 står det att avtalet endast kan förlängas ”upp till 12 månader”.
Skötseln av koggarna från 2013 och framåt skulle därefter ha upphandlats på nytt.
Efter kontroll återkommer museidirektören med nya uppgifter:
– Någonting har blivit fel.
Göran Larsson förklarar att det i underlaget för upphandlingen talas om en möjlighet att förlänga avtalet ”med valfritt antal månader, dock maximalt 24 månader”.
– Det är det som gäller.
Varför står det då tolv månader i tilldelningsbeslutet?
– Det är en felskrivning som saknar betydelse enligt stadens jurister, säger Göran Larsson.
Kulturnämndens ordförande Daniel Sestrajcic (V) förklarar att kulturnämnden litat på tjänstemännens uppgifter när politikerna i mars 2011 godkände den tvååriga förlängningen.
– Vi hade ett beslut som vi måste fatta. Vi hade inte tid att göra mycket mer just då, så vi tyckte att det var lika bra att ta två år, säger Daniel Sestrajcic.
Björn Jakobsen, huvudpersonen bakom Fotevikens vikingamuseum, säger att konkursen i stiftelsen inte har någonting med koggarna att göra.
– De finns i ett eget bolag, som kör vidare som vanligt, säger Björn Jakobsen.
I Historiska skepp har det skett stora förändringar efter konkursen. Vd Björn Jakobsen och den gamla styrelsen har försvunnit. Dotterbolaget har omvandlats till ett enmansbolag, lett av arkeologen Ralph Thysell. Styrelsesuppleant är Susanne Buttler (hustru till Björn Jakobsen).
Thysell och Buttler dyker också upp i en ny ekonomisk förening, Nordiska organisationen för kulturell förmedling, som registrerades den 16 januari.
Gå till toppen