Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

De filmade sitt liv

Henning och Zilva Söderberg i Malmö har filmat sitt liv sedan 1967.
Deras privata super 8-filmer lagras av Kungliga bibliotekets filmarkiv i Grängesberg.
Genom Filmarkivet.se finns de på nätet.

En ung Zilva Söderberg promenerar i solen med lille sonen Anders i barnvagn i Pildammsparken. Hon är klädd i en ljusblå dräkt, som hon själv stickat. Maken Henning Söderberg filmar.
Till de rörliga bilderna hörs musik och kommentarer som lagts på i efterhand:
”En runda i centrum dagen H, den 3 september 1967. Minns ni Brauns, här med högertrafiktårta”, hörs Zilva Söderbergs röst lite senare i handlingen på den första av deras filmer som lagts ut på nätet.
Paret Söderberg hade en hel soffa full med smalfilmsrullar, när de 2006 donerade allt till det nationella filmarkivet. I gengäld fick de tillbaka hela materialet överfört på dvd.
– Om vi själv skulle ha bekostat det hade vi blivit bankrutt, säger Zilva Söderberg.
Möjligheten är numera i princip stängd, utom för dem som sitter på ytterst allmänintressanta bilder.
Familjen Söderbergs privata välorganiserade filmarkiv innehåller idag totalt cirka 220 timmar film i olika format. Tekniken från super 8-tiden är historia och Henning Söderberg använder numera en toppmodern HD-kamera med minneskort.
– Han filmar jämt. Han älskar sin kamera. Han går upp om natten för att filma månen, säger hustrun Zilva Söderberg, 73, om sin fem år äldre make.
De har samarbetat under den omfattande dokumentationen av familjens liv från 60-talet fram till idag. Filmer har redigerats och fick tidigt ljudspår. Sparade klipp har noggrant katalogiserats.
Filmaren som sett allt – Henning Söderberg – finns knappt själv med.
Han återfinns istället i hustruns många fotoalbum, eftersom hon flitigt använt vanlig kamera.
De rörliga bilderna rullar en hel del i tv:n just nu. På så sätt kan Henning Söderberg trots allvarliga problem med hälsan enkelt förflytta sig i tid och rum.
24 år på Älggatan i Limhamn och nästan lika lång tid i höghus i Almvik, ett intensivt båtliv, semestrar i när och fjärran, sonens uppväxt, födelsekalas och jular har fångats med filmkameran.
För att få spännande bilder har Henning Söderberg vågat sig upp på höga höjder och trotsat förbud.
Som när han var högt uppe i Heleneholmsverkets skorsten och gick i trappor så att benen darrade. På resor österut har han flera gånger känt en fast hand föra ner kameraobjektivet, när han filmat fel plats.
Henning Söderberg lade sin fina Zeiss Ikon för stillbilder på hyllan efter att ha sett en släkting filma sonens dop 1967.
I modern tid har det filmande paret fångat avgörande steg i Malmös historia, som första spadtaget till Citytunneln och själva invigningen. Nyligen rullade kameran under protestmarschen ”Rädda vården” i Malmö.
En krokodil som nära på äter upp handen som föder den och upprepningen av en historisk flygning är filmade ögonblick som Henning Söderberg är glad över att ha fånget.
Vad är det som gjort att du har filmat?
– Det blir en helt annan sak än stillbildsfoto. Det blir mer liv i det hela och kanske lite mer värt i framtiden. Har man ljud till blir det en tredje dimension, säger han.
Henning Söderberg gick till sjöss som 16-åring, har passerat ekvatorn otaliga gånger och arbetade senare under många år på Kockums i Malmö.
När hustrun varit hemmamamma förverkligade hon sin yrkesdröm och utbildade sig och arbetade inom vården.
Hur känns det att alla kan titta på det ni filmat privat?
– Vi bryr oss inte så mycket om det. Vi tycker att det är trevligt om någon kan se hur Malmö såg ut, säger Zilva Söderberg.

Filmarkivet i Grängesberg

I en tidigare gruvstuga förvaras de fysiska rullarna från cirka 2 200 smalfilmssamlingar, varav 1 500 från privatpersoner som paret Söderberg. Bara film från sju privatsamlingar är utlagda på internet.
Filmarkivet drevs tidigare av Svenska Filminstitutet, men är sedan två år en del av Kungliga bibliotekets verksamhet.
På dess hemsida beskrivs arkivet som ett kulturhistoriskt arkiv för svenska folkets filmer – en skatt som annars riskerar att gå förlorad.
Filmarkivet bevarar dokumenterande filmer i formaten 16 mm, 9,5 mm och 8 mm som bland annat berättar om 1900-talets vardagsliv, högtider, miljöer, arbetsplatser och händelser.
Gå till toppen