Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ekskogen får fortsatt hjälp att inta Ljungen

Framtidens Vellingebor kommer att kunna njuta av en ekskog på Skanörs ljung. Det kan de tacka en grupp på tio tolv män för. Samt ett projekt.

Sedan 1997 har arbetsmarknadsenheten rehabilitering tagit hand om fornminnen och naturreservat inom kommunens gränser.Arkivfoto: Torbjörn Carlson 2006
Sedan 1997 har arbetslösa anställts av arbetsmarknadsenheten rehabilitering för att ta hand om fornminnen och naturreservat inom kommunens gränser. Nu förlängs samarbetsprojektet mellan Vellinge kommun, arbetsförmedlingen, länsstyrelsen och Skogsstyrelsen i ytterligare två år.
Till arbetsuppgifterna hör bland annat att hålla efter tångvallarna, se till att vikingagravarna är snygga och fina, att röja på stränderna, laga staket, sätta upp informationstavlor och att gallra i skog och mark.
Skogsstyrelsen ställer upp med en förman, och Sydsvenskan når honom mitt i fredagens lunchkorvgrillning, efter ett arbetspass på Skanörs ljung. Där ska en ekplantering från 1960-talet röjas fri från alla björkar som höll på att ta över.
– Den har tagit nio år att frilägga, nu är vi snart klara. Så i framtiden kommer det att växa en ekskog här, fast den kommer varken jag eller mina barn hinna uppleva. Kanske barnbarnen, säger förmannen Gustaf Martini.
Han har arbetslett gruppen i tolv år och är glad att projektet förlängs ytterligare.
– Jag har killar som gått arbetslösa i tolv år innan de kom hit. Det betyder så mycket för dem, bara det att kunna säga till kompisarna att ”nu ska jag ha semester”. Och de gör ett oerhört viktigt jobb, säger han.
Även kommunalrådet Lars-Ingvar Ljungman (M) är stolt över verksamheten.
– Att vi lägger 1,3 miljoner visar med all önskvärd tydlighet att vi tycker att det här är en viktig fråga, säger han.
Förutom kommunen bidrar länsstyrelsen med 400 000 kronor årligen, och statliga lönebidrag betalar knappt hälften av de totala kostnaderna på 2,9 miljoner kronor per år.
Men Lars-Ingvar Ljungman tycker egentligen inte att skötseln av naturreservat ligger på kommunens bord:
– I grunden är detta ett statligt ansvar eftersom det är ett naturreservat. Problemet är att staten inrättat fler naturreservat än man avsatt pengar att sköta dem. Och det ställer till det för länsstyrelsen, de är beroende av att andra går in och tar en del av kostnaden.
– Vi gör detta för att vi vet att många av våra invånare, och även de som inte bor här, uppskattar vår natur och miljö, säger Lars-Ingvar Ljungman.
Förslaget att förlänga verksamheten klubbas i kommunfullmäktige på onsdag.
Gå till toppen