Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Folk måste börja tänka”

Sara al-Jacks prisade böcker är kontroversiella och därför förbjudna i hemlandet Sudan. Nu vill hon nå ut, inte bara till Sudan, utan till hela världen.

Hon är en av Sudans mest begåvade författare i den unga generationen. Nyligen belönades hennes senaste bok, ”Khiyanatid” (”Ögonblick av förräderi”) med det ansedda Tayeb Saleh-priset för årets bästa roman.
I Sudan innebär dock inte ett litterärt pris att en roman välkomnas och får stor spridning. Tvärtom. Med tanke på att Sara al-Jacks bok tar upp ett antal kontroversiella ämnen är risken i stället stor att den förbjuds av den auktoritära sudanesiska regimen, som ogenerat censurerar allt som anses olämpligt.
– Sånt har hänt tidigare, säger Sara al-Jack.
Trots sina 32 år är hon redan luttrad. Hennes första bok, en novellsamling, gavs ut för sju år sedan på ett egyptiskt förlag. Men den nådde aldrig Sudan. Myndigheterna beslagtog hela upplagan vid gränsen.
– Vänner och bekanta har smugglat in tre, fyra exemplar som cirkulerar i Khartum, men därutöver går den inte att få tag på, berättar Sara al-Jack när vi träffas en kväll på Goetheinstitutet i centrala Khartum.
Institutet har blivit något av ett andningshål för huvudstadens intellektuella. Hit kommer man för att delta i kulturella evenemang – en sällsynthet i Khartum under Omar al-Bashirs diktatoriska och förment islamistiska styre – eller bara för att dricka etiopiskt kaffe med popcorn och prata fritt med likasinnade.
Vad är det då som gör Sara al-Jack och hennes skrivande så hotfullt?
– Jag skriver om kvinnor. Kvinnor som bryter tabun, bryter mot givna mönster och traditionella roller. Kvinnor som tar sitt öde i egna händer och lyckas. Det uppskattas inte här, säger hon och ler blitt.
I Sara al-Jacks prisvinnande roman slåss huvudpersonen Samah mot samhällets fördomar på flera fronter. Förutom att hon är en kvinna som fattar självständiga beslut och tar på sig en ledarroll i samhället är hon av blandat ursprung, hennes far tillhör en arabisk stam och hennes mor är afrikanska från södern.
– Den som har en afrikansk mor betraktas som en andra klassens människa av de arabiska stammarna. Därför upptas inte Samah i den lokala gemenskapen. Men hon kämpar mot fördomarna och lyckas så småningom få gruppen att acceptera henne. Och med stöd från lokalsamhället tar hon upp kampen på nationell nivå.
Många intellektuella anser att den nordsudanesiska, muslimsk-arabiska elitens diskriminering av andra grupper och kontroll över makt och resurser är landets mest brännande problem, vilket lett till folkmordet i Darfur och decennier av inbördeskrig i söder.
Men när Sydsudan i juli 2011 röstade för att bryta sig loss från Sudan och bilda en egen stat kom det, trots årtionden av väpnad kamp, som en total chock för många i norr. Det upplevdes som något obegripligt, ett nationellt trauma.
Också detta känsliga ämne har hittat vägen in i Sara al-Jacks bok. Som en slags litterär parallell till historien slutar romanen med att Samah försvinner. Och det sista man har hört från henne är att hon flyttat söderut.
– Sudaneserna i norr måste öppna ögonen och förstå vad det är som händer och varför. Folk måste börja tänka. Annars får vi aldrig någon förändring, säger Sara al-Jack.
Trots att hennes skrivande har tydlig politisk udd handlar det inte om någon endimensionell plakatkonst. Formmässigt är den senaste romanen ett komplicerat bygge, vilket man väl kan vänta sig av en person som till vardags är arkitekt. Stämningen är tät och poetisk med inslag av mytologi och traditionell lyrik. Det är en spännande roman som man ogärna lägger ifrån sig.
Och nu hoppas Sara al-Jack att hon äntligen ska nå ut, till Sudan och övriga världen.
– Jag vill visa att vi är civiliserade människor, att vi är förmögna att skapa konst. Vi finns här, är en del av helheten och vill utbyta idéer och tankar. Visst är jag en sudanesisk författare men jag skriver för alla, överallt.

Sara al-Jack

Född: 13 februari 1980.
Bor: Khartoum.
Familj: Gift med poeten Hamid Bakheet. Tvillingflickor och ett tredje barn på väg.
Yrke: Arkitekt och författare.
Tidigare titlar: Novellsamlingen Salwat khulasiya (Ett halvblods prövningar), utgiven i Egypten men förbjuden i Sudan, romanen Mutiqa (Befriaren), ännu inte utgiven.

Tayeb Salehs romanpris

Tayeb Saleh, som dog 2009, var en av Sudans stora, internationellt kända författare. En roman finns översatt på svenska, ”Utvandringens tid”.

Tayeb Salehs romanpris instiftades 2002 och delas ut till sudanesiska författare. Sara al-Jack delar 2012 års pris med författaren Adil Saad Yusif. Vinnaren tillkännages varje år den 21 oktober till minne av den så kallade Oktoberrevolutionen i Sudan 1964.

Gå till toppen