Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Sabuni ser lagförslag som ”självkvotering”

Folkpartiet vill lagstifta om jämnare könsfördelning i näringslivet. Men kvotering är det inte tal om, säger jämställdhetsministern, möjligen ”självkvotering”.
Kritiker kallar förslaget både luddigt och klåfingrigt.

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni får hård kritik för ett lagförslag om bättre könsfördelning i företagen.Bild: SÖREN ANDERSSON
I dag finns en frivillig överenskommelse inom näringslivet om att jobba för jämställdhet i bolagsstyrelser och ledningsgrupper. Eftersom många företag inte följer detta vill FP med lagstiftning se till att kompetenser säkras framför kön.
– Det görs inte i dag. Jag försvarar äganderätten fullt ut, men jag kan inte acceptera att enskilda människor diskrimineras, säger Nyamko Sabuni (FP).
I förslaget om presenterades på DN Debatt föreslår Sabuni att den del av bolagskoden som handlar om att näringslivet ska eftersträva jämställdhet omvandlas till lag. Dessutom vill partiet precisera diskrimineringslagens bestämmelser om aktiva åtgärder och att bolag ska sätta delmål för andelen män och kvinnor i styrelsen.
Men Sabuni vill inte kalla det för kvotering, trots att företagen enligt lagen kommer att krävas på att sätta upp dessa delmål.
– Kalla det kvotering om du vill. Jag är emot lagstiftad kvotering, där en utomstående kommer in och talar om för ett företag att de ska ha en kvinna i toppen. Målen ska sättas upp utefter företagens verksamhet, analys och förmåga, du kan kalla det för en självkvotering inom företagen, säger hon.
Svenskt Näringsliv är kritiskt till förslaget och kallar det ”märkligt”.
– Jag har tidigare sett Sabuni som en person som tydligt försvarat äganderätten, alltså företagarens rätt att styra och leda sitt företag. Nu ser vi plötsligt en politisk klåfingrighet där man vill in och ändra i detta, säger Carina Lindfelt, chef för Svenskt Näringslivs arbetsmarknadsavdelning.
FP-förslaget är ett steg i rätt riktning, även om det är otydligt, tycker Gunvor G Ericson, MP:s jämställdhetspolitiska talesperson.
– Det är välkommet att Sabuni äntligen inser att det behövs lagskärpningar, men frågan är vad det i praktiken betyder. Hon säger att hon ska lagstifta åt diskrimineringsombudsmannen (DO), men samtidigt skriver hon ingenting om vilka muskler som DO bör få för att följa upp det här.
Förslaget kommer från Folkpartiets ledning. Sabuni hoppas att få med sig resten av Alliansen.

Vad är kvotering?

Kvotering innebär att till exempel en arbetsgivare eller utbildningsanordnare på förhand bestämmer att en viss del av de anställda eller studerande ska utgöras av en viss kategori, och att man sedan ”fyller på” med sökande av ”rätt” kön, tills kvoten är fylld, utan att göra någon individuell jämförelse av de sökandes meriter.
Källa: DiskrimineringsombudsmannenTT
Gå till toppen