Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Årets bild-nomineringar

28 fotografer är nominerade till Årets bild 2013. En av dem som kommer att få pris är Sydsvenskans Åsa Sjöström. I eftermiddag avslöjas vinnarna.

Grattis till nomineringen!
– Tack, det känns bra. Det var otippat. Det känns kul att folk som är duktiga på att bedöma bilder gillar det jag gjort.
Man får själv skicka in de bilder man vill ska delta i tävlingen.Vad tittade du på när du bestämde vad du skulle skicka till juryn?
– Jag valde ut de bilder som jag tycker berör, väcker känslor och skapar nyfikenhet.
Vad är det för bilder du har skickat in?
– Det är två större reportage, det ena handlade om Lesjöfors och publicerades i Sydsvenskan i december och sedan några singelbilder. Sammanlagt 29 bilder.
Varför är det viktigt att tävla med sina bilder?
– Jag vill aldrig sluta fotografera, så enda sättet att klättra på karriärstegen är att få priser eller stipendier. Dessutom kan det få effekt på framtida jobb. Det kan öppna en del dörrar.
Du har fått en hel del priser tidigare. Vad rankar du högst?
– Det har varit roligt att vinna priser i Årets bild och World Press Photo, men det kändes ännu mer när jag nyligen fick utmärkelser från Röda Korset för ett jobb om kvinnor och barn som anklagas för häxkrafter och från Unicef för ett jobb om svältkatastrofen på Afrikas Horn, som jag gjorde tillsammans med Niklas Orrenius.
Vad kännetecknar en bra bild?
– En bra bild ska påverka människan som tittar på den. Den ska kännas och man ska inte glömma den.
Du kan se några av Åsa Sjöströms bilder här ovan.
Här är hela listan på de nominerade och information om prisutdelningen.
Gå till toppen