Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

”Djurparken är en del av Skånes hjärta”

Kronhjortarna vilar majestätiskt i den nyfallna snön.
Skånes landskapsdjur är helt ovetande om att deras liv och hem är i fara.

”Skånes djurpark 60 år” står det på en gul skylt strax innanför djurparksentrén. Sommaren 1952 slog parken upp dörrarna, med ett kronhjortshuvud i logotypen.
Nu är jubileumsfirandet över och framtiden oviss.
– Efter sextio år har parken blivit en institution. Det är på gott och ont att människor tror att den självklart alltid ska finnas. Vi vill uppmärksamma vilken värdefull plats den är, säger Anna Blinkowski.
Hon är djursamordnare i Skånes djurpark och slår följe med rovdjursskötarna som ska utfodra järvarna Luma och Dina med dagens frukost – hästkött upphängt i en grenklyka. I trädkronorna spejar glador, redo att norpa åt sig rester så snart djurskötarna har lämnat platsen.
Det är en riktig vykortsmorgon i parken utanför Höör. Vindstilla, med pudrig nysnö över bokskog, vasstak och hägn. Över femhundra djur, och nästan folktomt.
– Här kan man uppleva djuren under alla årstider. Köpenhamns zoo är en stadsdjurpark, Ystads djurpark har exotiska djur och vi har nordiska djur och naturskön miljö. Vi har helt olika nischer, säger Anna Blinkowski som tror att det finns besökare så att det räcker för dem alla tre.
Själv blev hon anställd förra våren, några månader innan den stora turbulensen bröt ut med uppsägningar och en ekonomi i kris.
– Det har varit ett vakuum, vi har väntat sedan i somras på besked. Men vi planerar för den dagliga driften och har ändå framtidstro. Nu ramlar det in bokningar från skolklasser och jag skulle gärna satsa ännu mer på pedagogik i parken, säger hon.
Erik Bergkvist från närliggande Ludvigsborg är dagens första besökare och välkänd stammis. Han har precis hälsat på älgen Dallas när Sydsvenskan möter honom med kamera över axeln.
– När man är här ofta lär man känna en del av djuren. På något sätt måste parken få leva vidare. Regionen och kommunerna borde gå in med pengar. Det är nog svårt att få företag att ta över eftersom parken aldrig har gått med vinst.
Att Region Skåne och många kommuner brottas med ekonomiska svårigheter tycker han inte är ett tillräckligt bra argument.
– Det rör sig inte om så mycket pengar, utan handlar om prioriteringar.
Liknande tankar har Kenneth Ständig som ska öppna serveringen vid björnberget om några veckor.
– Det vore förfärligt om parken behöver stänga. Den är en del av Skånes hjärta. Höör har inte så mycket att erbjuda, men vi har djurparken att vara stolta över. Här är inga karuseller, ingen nöjespark som på Öland.
Dagens andra besökare, tjugosexårige Andreas Silwer från Höör, föreslår att Skånes djurpark håller vinterstängt för att spara pengar. Han vill behålla parkens nuvarande inriktning.
– Jag har varit på zoo med isbjörnar i trettio graders värme. Det är ju halvt djurplågeri. Jag tycker om att djuren här är i sitt rätta klimat.

Skånes djurpark

Antal djurarter: 85.
Antal djurindivider: Cirka 500.
Antal anställda: 12 fast anställda samt omkring 15 timanställda under sommaren.
Omsättning: 14 miljoner kronor 2012.
Parkens yta: Cirka 100 hektar, motsvarar ungefär 140 fotbollsplaner.
Ägare: Stiftelsen Skånes Djurpark.
Styrelse: Margareta Pålsson, landshövding, ordförande, två representanter för Höörs kommun samt åtta representanter för Region Skåne.
Källa: Skånes djurpark
Läs alla artiklar om: Skånes djurpark i kris
Gå till toppen